Nul procent BTW op brood?

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) heeft voorgesteld om een btw-nultarief in te voeren voor brood, melk en boter om de zorgen over een duurdere winkelkar weg te nemen. Of het zo zal lopen, is niet zeker. Feit is dat de” fiscale hervormingensbesprekingen “langzaam vooruit gaan en gekoppeld zijn aan de budgettaire besprekingen over de begroting. Globaal doel is om de lasten op arbeid te verlagen!

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft succesvolle fiscale hervormingen beloofd binnen zijn regeringstermijn. Minister Van Peteghem heeft al maandenlang zijn collega-ministers aangespoord om de lasten op arbeid te verlagen, maar de standpunten liggen nog ver uit elkaar.

De onderhandelingen over de fiscale hervorming hebben tot nu toe weinig vooruitgang geboekt en zullen woensdag 21 juni 2023 worden voortgezet. Er lijkt weinig kans op een snel akkoord. Open Vld wil dat De Croo succes boekt voor het begin van de zomervakantie, maar tegelijkertijd is afgesproken dat de fiscale hervorming gekoppeld moet zijn aan de begrotingsopmaak vanwege de budgettaire situatie.

Fiscale hervorming

Van Peteghem blijft pleiten voor een grote lastenverlaging tegen begin 2024, waarbij alle werkenden minstens 835 euro netto per jaar extra overhouden. Hij stelt voor de btw-tarieven van 6 en 12 procent gelijk te trekken naar 9 procent, wat zou kunnen leiden tot duurdere producten zoals brood, melk en boter. Om deze zorgen weg te nemen, stelt Van Peteghem voor een btw-nultarief in te voeren voor deze producten, naast een nultarief voor groenten, fruit, medicijnen en luiers.

De verschillende partijen, met name MR en PS, hebben tegenstrijdige standpunten over de fiscale hervorming. MR pleit voor een belastingverlaging die financieel gedekt wordt door een hervorming van de arbeidsmarkt, met name gericht op werkloosheidsuitkeringen. PS is tegen een verlaging van de uitkeringen en richt zich liever op banken en de effectentaks om de fiscale hervorming te financieren. Deze ideologische strijd bemoeilijkt het proces van vooruitgang boeken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.