Overweeg de aanwerving van Oekraïense medewerkers

Picture of amazing young lady baker standing at bakery near bread. Looking aside.

Milan Chevrolet, sectorcoördinator voor de zelfstandige detailhandel maant de bakkers aan om de mogelijke voordelen van het aanwerven van Oekraïense nieuwkomers in België te overwegen. Dankzij de “tijdelijke bescherming” die Oekraïense vluchtelingen genieten, kunnen zij onmiddellijk aan de slag zonder ‘verplichte wachttijd’.

Het statuut van ‘tijdelijke bescherming’ werd door de overheid in het leven geroepen, als reactie op de oorlog in Oekraïne. De bakkerijsector zou een uitstekende werkplek kunnen zijn voor de nieuwkomers uit Oekraïne. En dit zowel voor mannen als vrouwen, voor werk in het atelier als voor de verkoop in de winkel. Deze Oekraïense werknemers beschikken over een breed scala aan ervaringen en expertise. Bovendien zijn ze supergemotiveerd.

Taal

Milan Chevrolet

Hoewel de taalbarrière een uitdaging kan zijn, krijgen veel nieuwkomers een individuele beroepsopleiding met taalcoaching, die gratis op de werkplek wordt aangeboden. Veel van de Oekraïense nieuwkomers starten binnen een IBO-T, een individuele beroepsopleiding met taalcoaching. Dit is een vorm van werkplekleren, waarmee nieuwkomers opgeleid worden en de knepen van het vak leren. De taalcoaching gebeurt op de werkvloer en is kosteloos.

Via VDAB

Milan Chevrolet raadt bakkers aan om vacatures op de VDAB-website te adverteren met #werkplekvrij. Hierop zal de lokale VDAB-bemiddelaar contact met u opnemen en samen met u de noden en mogelijkheden bespreken. Chevrolet stelt ook dat de bakkers zicht best focussen op vaardigheden die snel en gemakkelijk aan te leren zijn.

Daarnaast kan ook de uitwisseling van kennis en ervaring de bakkerijsector ten goede komen. Iemand een kans geven draagt ten slotte bij tot een diverse en inclusieve arbeidsmarkt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.