Patisserie Vanderbeek uit Mechelen sluit definitief de deuren

Patisserie Vanderbeek in Mechelen is nog open tot zondag 26 juni 2022. Daarna stoppen Michel (52) en Ann (51) Vanderbeek voorgoed, 256 jaar en zeven generaties na de eerste voorvader die met brood bakken startte …

Michel Vanderbeek en Ann Donneux sluiten op 26 juni. Zij runnen de banketbakkerij al 32 jaar en volgen daarmee een 256 jaar oude familietraditie. Maar nu eindigt dit verhaal ….

Geschiedenis

De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1766 in Kortrijk, West-Vlaanderen. In dat jaar opende Ivo Clement, een verre voorvader van Vanderbeek, een bakkerij in het centrum van Kortrijk.

Daarna volgde de tweede en derde generatie Charles en Julien hem op. Een leerling-bakker van Julien, namelijk Mathieu Vanderbeek, trouwde met de dochter van Julien en ging naar Antwerpen om in de metropool een winkel te openen.

Er waren twee bakkers in de vijfde generatie, dus week Jean Vanderbeek – de grootvader van Michel – naar Mechelen uit. In 1939 nam hij een bakkerij over in de buurt van de Grote Markt. Vandaag is dat de bekende Patisserie Vanderbeek.

“Wij hebben de zaak 32 jaar geleden overgenomen van Michels ouders”, legt Ann uit, “waardoor wij de zevende generatie bakkers in zijn familie zijn. Tot 26 juni ’22 geven we nog alles, maar dan is het voorgoed voorbij. Afscheid nemen is voor ons heel emotioneel. Deze zaak is altijd een vierde kind voor ons geweest, en we zijn er dag in dag uit mee bezig geweest.”

Waarom het verhaal vandaag eindigt?

Twee jaar terug namen Michel en Ann al een grote beslissing. “We beslisten toen om te stoppen met de verkoop van brood. We wilden ons toeleggen op patisserie, met een kleiner team. We gingen van drie patissiers naar één. Onze omzet daalde sterk, maar procentueel maakten we meer winst”, vertel Michel.

“Vandaag dringen grote Investeringen zich op. Moeten wij daar nog aan beginnen in de wetenschap dat we geen opvolgers hebben? Onze twee dochters en onze jongste zoon hebben geen interesse om de zaak over te nemen. Wij weten dat dit een geweldig beroep is, maar het is zwaar en zeer stressvol. Wij laten onze kinderen daarom totaal vrij.”

“We hebben een punt bereikt waarop we moeten investeren. Zo wordt een groot deel van de winkel niet meer gebruikt, namelijk dat deel waar we vroeger Godiva chocolade verkochten. Er is genoeg ruimte voor een theesalon. Maar dan zouden we opnieuw een lening moeten aangaan, wat op onze leeftijd niet meer zo evident is. Wat als een van ons ziek wordt of rust nodig heeft? In dat geval, kun je niemand vragen om het een tijdje over te nemen. Dus de conclusie was, laten we stoppen en op zoek gaan naar een huurder voor ons pand.”

Op zondag 26 juni is het eindelijk zover: “Het is erg druk,” zegt Michel. “Sommige klanten hebben nog een grote bestelling geplaatst. We hadden ook nog een verzoek voor een taart voor begin juli. Na te hebben geantwoord dat dit niet meer mogelijk was, zei de klant dat hij het feest met een week zou vervroegen. Maar we begrijpen dat het voor de klanten ook een beetje een schok is. Sommigen eten al tientallen jaren hetzelfde koekje bij de koffie, of zijn verslaafd aan onze ‘speculoos voor Sinterklaas’. Of ze houden zo van de patisserie dat ze kilometers rijden om hier wat te kopen… We zijn trots en blij dat we iets voor de mensen hebben kunnen betekenen,” zegt Michel. “We willen onze trouwe klanten en ons geweldige team uit de grond van ons hart bedanken.”

Toekomst

De toekomst van het koppel ligt nog open. Eerst zullen we de zaak hier ontmantelen en een huurder zoeken. Dan zullen we nadenken over een andere baan,” zegt Michel. “Ik zal blijven bakken, maar alleen thuis als ik tijd heb, voor persoonlijk gebruik.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.