PIVA wint eerste Chocolate Student Challenge

Op 18 november vond in het Institut Emile Gryzon in Anderlecht de eerste editie van de Chocolate Student Challenge plaats. Tijdens die nieuwe vakwedstrijd kregen de jonge deelnemers verschillende uitdagende opdrachten voorgeschoteld.

De Chocolate Student Challenge richt zich tot middelbare scholen van het Vlaamse en Franse gemeenschapsonderwijs met een richting patisserie-chocolaterie-confiserie. Tot de partners van de wedstrijd behoren Choprabisco, Alimento, Belcolade en Les vergers Boiron. Op 18 november tekenden vier teams present voor de vakwedstrijd: ITCA uit Namen, PIVA uit Antwerpen en Institut Emily Gryzon uit Brussel (twee teams). Er waren nog andere scholen ingeschreven, maar die moesten uiteindelijk noodgedwongen afzeggen door corona. De deelnemers kregen de opdracht een individueel dessertje te maken op basis van soezendeeg en een gemouleerde praline. Voor de degustatie, met vruchtenpuree van Boiron en chocolade van Belcolade als verplichte ingrediënten, moesten de deelnemers 12 dessertjes en 12 pralines voorzien. Daarnaast maakten ze ook een sierstuk in chocolade. Vier teams namen het in de eerste Chocolate Student Challenge tegen elkaar op.

And the winner is…

Foto’s: Vier teams namen het tegen elkaar


De 1ste prijs ging naar het team van PIVA uit Antwerpen. Mayley en Jaine reageerden verrast, maar ze gaven meteen ook aan ze zich samen heel goed hadden voorbereid.

De 2de prijs was voor Joana en Dina van het Institut Emile Gryzon. Beide jongedames vonden de wedstrijd best uitdagend, maar ze waren er helemaal voor gegaan.

De 3de prijs ging naar Medissone en Amandine, het tweede team van het Institut Emile Gryzon.

De juryvoorzitter loofde daarnaast ook het doorzettingsvermogen en de energie van het vierde team en zette hun creaties net zozeer in de kijker als die van de winnende teams.


.

Foto: De deelnemers bereidden onder meer een dessertje op basis van soezenbeslag.

Foto’s: De wedstrijd leverde enkele spectaculaire sierstukken in chocolade op.

Wedstrijd met nieuwe regels

Met de Chocolate Student Challenge komt er een vervolg op het bekende concours Jacques Saey. “Met de nieuwe naam en de gewijzigde spelregels kunnen we beter inspelen op de huidige trends”, zegt voorzitter Alexandre Bourdeaux van Pastry Choc Advice. “We zien onder meer op televisie dat mensen vandaag meer belang hechten aan het esthetische en artistieke aspect dan aan de smaak. Bij de wedstrijd Jacques Saey lag het accent ook op het artistieke aspect. Voortaan geeft de degustatie de doorslag. Ze telt mee voor de helft van de punten, terwijl het sierstuk in chocolade voor een kwart meetelt, net als het werk in het atelier en het respect voor de hygiëne tijdens de verschillende proeven.”

Met steun van de sector

“Voor de samenstelling van de jury kon ik rekenen op een aantal gerenommeerde namen”, aldus de voorzitter. Dat draagt bij aan het prestige en de geloofwaardigheid van onze challenge. Wanneer ik eminente collega’s ontmoet in België of in Frankrijk, nodig ik ze trouwens altijd uit om er bij de volgende challenge aanwezig te zijn. Ik vind het belangrijk om die ontmoetingen een vervolg te geven. Het toont de interesse van de professionals voor de weg die jongeren afleggen naar ons mooie beroep. En het inspireert jonge talenten om de stap te durven zetten.” Voor juryleden Dominique Michou (Académie culinaire de France), die dit jaar één van de prijzen uitreikte, en Raphaël Giot (Passion Pâtisserie), was het belangrijk dat het concours Jacques Saey een vervolg kreeg.


Een gefocuste jury beoordeelde alle creaties.


Gemotiveerde jongeren krijgen zo de kans om hun passie en talent te tonen. De voorgeschotelde creaties bevestigen alvast dat de toekomst er goed uitziet!

De winnaars Jarne Heivers en Hayley Van de Wouwer van het PIva kaapten de eerste plaats weg op de Chocolate Student Challenge!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.