Behalen leerlingen van Piva een plaatsje in de Guinness World Records met Sint in speculaas?

Leerlingen van het PIVA in Antwerpen zijn erin geslaagd een 1,89 meter lange Sint in speculaas te bakken en dat in één stuk. “We hebben daarvoor de Guinness World Records aangeschreven, met de vraag of zoiets ooit eerder gebeurde?” Tot op heden kregen ze nog geen antwoord. Maar hun bakpoging lukte alvast perfect! Bekijk de video hieronder!

https://www.facebook.com/PIVAAntwerpen/videos/421414339612665

De kilo’s aan ingrediënten die nodig zijn voor zo’n grote Sint doen je duizelen. Niet minder dan een ton speculaasdeeg werd door de leerlingen gemaakt. Daarna werd de deeg in de vorm van de Sint gegoten. Het teveel werd eraf geschraapt en de Sint werd vervolgens stevig aangedrukt. De houten stokjes in de mal helpen om de initiële stabiliteit te behouden. Daarna volgde de grootste uitdaging: het draaien van de Sint om hem op de ovenplaat te plaatsen. Maar dat lukte wonderwel!

Op maat gemaakte mal

Oud-leraar Albert Van Wassenhove heeft een voorliefde voor regionale specialiteiten en gerechten. Op een antiekmarkt in Nederland ontdekte hij een speculaasvorm van 1,50 m x 26 cm. een groter model vinden, is neit mogelijkgezien de (beperkte) grootte van de ovens. En welke bakker heeft nog een oven waarin zulke grote koeken gebakken kunnen worden? Bijna niemand heeft die nog. Daarom zijn de de meeste grote Sinten of speculaasvormen aan elkaar gelijnd.” PIVA heeft echter wel zo’n grote oven, die 1,85 meter diep en 35 centimeter breed is.

Meer tijd in de oven

Deze koek werd speciaal gemaakt als wereldrecordpoging. “Normaal wordt een speculaaskoek 45 minuten gebakken. Het team besliste evenwel om de koek een uur in de oven te laten staan omdat het deeg vrij dik was. Niemand wist het precies, het was echt gissen … “

Het experiment werd een succes. Het is ook goed te weten dat de mal eigenlijk maar 1,79 m hoog is, maar door het bakproces is uitgezet tot 1,89 m. En wat nu? Het is de bedoeling dat de heilige Sint op 6 december wordt uitgedeeld aan De Markgrave, een centrum voor blinden en slechtzienden, vlak achter het PIVA.

Het zal nog wel even duren voordat Piva weet of de school het wereldrecord officieel heeft gevestigd. Blijkbaar duurt het maanden voordat Guinness World Records de kandidaten voor een wereldpoging op de hoogte stellen. Maar Piva heeft er goede hoop op!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.