Valhrona deelt expertise, nu ook in Parijs


Het Franse chocolademerk Valrhona opende in mei een nieuw opleidingscentrum in hartje Parijs. De leden van de Belgische vereniging Passion Pâtisserie gingen er onlangs een kijkje nemen.

De naam Valrhona verwijst naar de Rhônevallei – vallée du Rhône – waar het plaatsje Tain-l’Hermitage zich bevindt, iets ten noorden van Valence. In Tain-l’Hermitage bevindt zich de hoofdzetel van Valrhona, met een bijhorend opleidingscentrum. Na bijkomende trainingscentra in New York en Tokio, opende Valrhona eerder dit jaar ook in Parijs een ‘école’. Het is een ontmoetingsplaats voor professionelen uit de gastronomie en de ‘haute pâtisserie’ die er hun kennis en netwerk komen uitbreiden in de gloednieuwe, uiterst strakke ateliers. De Ecole Valrhona bestaat sinds 1989. Ze richt zich op professionals uit de foodservice en biedt opleidingsprogramma’s van inleidend tot gevorderd niveau in chocolade, patisserie, brood, ijs, restaurantdesserts, enzovoort. Opvallend: duurzaamheid blijft in de nieuwe school van Valrhona geen dode letter. Hier geen plastic afweegbakjes of koffiebekertjes, maar biologisch afbreekbare huishoudfolie, water in glazen en koffie in porseleinen kopjes. De lokalen baden in daglicht. Ze zijn uitgerust met ergonomische werktafels die in de hoogte verstelbaar zijn.

Groeiende populariteit


Volgens Thierry Bridon, Executive Pastry Chef bij Valrhona Parijs, was er een grote vraag naar een trainingscentrum in de wereldhoofdstad van de gastronomie. De populariteit van de Franse patisserie groeit nog altijd wereldwijd. Daar speelt de nieuwe school op in. Ze is centraal gelegen, in de Rue des Archives in Le Marais, met trein- en metrostations op wandelafstand. Dat verlaagt de
drempel om een stage in te plannen, ook voor Belgische professionals. In vergelijking met Parijs is Tain-l’Hermitage toch een flink stuk verder weg, laat staan New York of Tokio.


Op de nieuwe campus diversifieert Valrhona zijn opleidingsprogramma en brengt het de cursussen binnen handbereik van meer professionals. Doorheen het jaar staan meer dan dertig opleidingen
op de planning. Er is een ruim atelier en een workshoplokaal voor een dozijn cursisten, twee chocolateries, een bibliotheek, een vergaderzaal en mediaruimte. Het toont aan dat Valrhona klaar is om ook vanuit Parijs de zoete gastronomie verder te delen met de rest van de wereld.

Bekende docenten

De meeste stages zijn in handen van Thierry Bridron en zijn team van patisseriedocenten: Baptiste Moreau, Jérémy Aspa en Samuel Ducrotoy. Ze laten zich bijstaan door dames en heren met sterren
en strepen, zoals Yann Brys. De nieuwe school engageerde de bekende patissière Claire Heitzler als ambassadrice. Zij zal er haar geëngageerde en duurzame visie op de patisserie delen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.