Zeventien toppatissiers delen hun passie

Vincent Bulteel is een vakman met een missie. Hij is naast patissier en chocolatier ook een gecertificeerd voedings -en gezondheidsconsulent. Hij verenigt beide passies in Inca’cao, een eigen label van koolhydraatarme chocolade. Dat de West-Vlaming zich engageerde voor een receptenboek rond Zùsto-creaties, sluit daar naadloos op aan.

Vincent Bulteel legde allerminst een traditioneel parcours af. Nochtans startte hij zijn professionele traject op een vrij klassieke manier. Hij volgde een opleiding bij Ter Groene Poorte en werkte in tussentijd bij verschillende bakkerijen in en om thuisstad Oostende. Na zijn studies vertrok hij richting Amsterdam waarna zijn loopbaan in een stroom-versnelling geraakte. Bij Puratos maakte hij kennis met de Compagnons du Devoir, een Franse gildeorganisatie van ambachtslieden en kunstenaars die stamt uit de middeleeu-wen. De werkgezellen maken een ronde door Frankrijk en gaan onderweg in de leer bij verschillende meesters. “Ik ver-huisde elk jaar naar een andere stad en ontmoette er telkens inspirerende personen. Het gaf me een bevrijdend gevoel”, blikt hij terug op zijn avontuur.

Koolhydraatarm

Het nomadenbestaan nodigde Vincent uit om te reflecteren over zijn toekomst als patissier en chocolatier. “De laatste jaren van m’n Franse avontuur gaf ik als vakleerkracht zowel theorie-als praktijkvakken in Bordeaux. Ik vroeg mijn leerlingen wat hun bijdrage was aan deze wereld. Voor mezelf kwam ik tot het besluit dat mensen door mijn creaties grote hoeveelheden suiker consu-meren en daarbij ook frequente, langdurige en hoge pieken ervaren in hun nood aan insuline. Als gecertificeerd voedings -en gezond-heidsconsulent realiseerde ik me dat het anders kon.”

De zoektocht van Vincent resulteerde in Inca’cao. “Onze chocolade bevat geen grammetje suiker of bloem. We werken koolhydraat-arm”, verduidelijkt hij. “Bovendien zijn onze koolhydraatarme pro-ducten verrijkt met een collageencomplex voor een strakkere huid en octaanzuur uit kokosnoten als een zuivere energieleverancier. Elke luxedoos van Inca’cao bevat bovendien een filosofische quote, terwijl elke cacaoboon, noot of vanille over een eigen paspoort beschikt.”

Recepten delen

De link met de Belgische suikervervanger Zùsto was snel gelegd. “De visie van zaakvoerder Nicolas Renmans sluit sterk aan bij hoe ik over het vak en voeding denk.” Vincent nodigde zestien collega’s uit om een Zùsto-recept en hun verhaal met de lezer te delen. “In Frankrijk staat het grote publiek dichter bij zijn chefs dan hier in België. Dat merk je aan de vele professionele kookprogramma’s en series, naast grote wedstrijden, beurzen, opleidingen en publieke of privéscholen. La Coupe du Monde de la Pâtisserie is er een insti-tuut, waarover de mensen praten als was het een voetbaltornooi.” Vincent hoopt dat het boek ‘Inspirerende Zùsto-creaties’ de lezer helpt om onze patisseriechefs beter te leren kennen. Het boek richt zich zowel tot het grote publiek als tot de professional. Voor de lezers van B&B vormen de mooie recepten met een uiteenlopende complexiteit een handig werkinstrument. Je kunt het boek ook beschouwen als een fijn weerzien of een aangename kennismaking met collega’s uit diverse disciplines: van Michel Eyckerman, over Jérôme Grimonpon en Hannes D’Heedene, tot Bart Ardijns, Glenn Schutyser, Fien Oosthuyse en Olivier Willems.

Het boek ‘Inspirerende Zùsto-creaties, 17 toppatissiers delen hun passie.’ is te koop voor 49,95 euro via de webshop van Zùsto: www.zusto.com/pro-duct/zusto-boek/