Bakkerij Kūltūr in hartje Gent legt het accent op desembroden

Mathieu Dierinck (34) heeft een goede start gemaakt met zijn bakkerij Kūltūr in de Gentse Voldersstraat. Op de eerste dag waren de meeste broden, taarten en cakes al voor de middag verkocht. Succes is niets nieuws voor hem. Hij heeft al een serieuze staat van dienst.

Hij opende de deuren van Kūltūr op dinsdag 23 februari 2021. Het werd een groot succces. Mathieu en zijn team maakten ‘in de loop van de morgen nog drie batches bij, maar tegen de middag waren ze toch haast door hun hele voorraad heen, zijnde 120 klassieke desembroden, 120 croissants en 25 citroentaarten. Mathieu had het gehoopt, maar toch niet zien aankomen.

“Er zijn niet veel bakkers meer die de tijd nemen om goed brood te maken. . Wij willen brood met de k van kwaliteit brengen naar Gent. In de Voldersstraat, tussen de slagerij (Aula), de visboer en het café (Take Five) vond hij na enig zoekwerk nog een pand. Dierinck, van geboorte een Oostendenaar, volgde een bakkersopleiding bij Ter Groene Poorte in Brugge en werkte samen met de Britse chef-kok Gordon Ramsey en diens Franse collega-kok Michel Roux. Hij ontwikkelde producten bij Bakkerij Oberweis in Luxemburg en bij chocoladefabrikant Barry Callebaut. Daar creëerde hij zijn eigen chocolademerk, Artist Chocolate, en werkte er als chocolade consultant. “Het was leuk om over de hele wereld te werken, maar ik kon niets lokaal opbouwen, dat miste ik ondertussen wel. Daarom ben ik terug naar België gekomen.”

“Terug naar mijn roots”

Met zijn bakkerij Kūltūr wil Dierinck terugkeren naar zijn roots en ook zijn jongensdroom. “Wij zijn vooral een bakkerij. Het hart van onze zaak is de oven. We laten ons deeg langzaam rijzen en gebruiken pure, eerlijke ingrediënten. Ik probeer ook zo lokaal mogelijk te werken.”
Samen met zijn werknemers doet Dierinck alles ter plaatse. Om de twee weken gebruikt hij 1.000 kilo meel. “Ik kan dit niet alleen, vandaar dat we hier met een team werken, op basis van mijn recepten en ideeën.”
Naast brood vind je in deze bakkerij ook nog eenvoudig gebak. “Het gebak en de klassieke taarten zijn dankzij het zuurdesem toch gezonder dan fabrieksbrood.”

Oergraan

Bij Kūltūr vind je enkel zuurdesembroden, van allerlei soorten granen en in verschillende variaties: klassiek, meergranen, spelt, rogge, brioche, kramiek en eenkoorn. “Het laatste is een oud graan,” legt Mathieu gepassioneerd uit. “Het werd al duizenden jaren geleden gekweekt. Het geeft het brood een andere textuur, het zorgt meer voor een cake-achtige deeg. “Dat oergraanbrood doet het bijzonder goed.”


Kūltūr biedt ook granola- en chocoladeparels aan, en binnenkort ook chocoladerepen. Dierinck: “Ik ga chocoladerepen maken onder mijn merk Artist Chocolate, en binnenkort een nieuw merk gevulde repen.”

Voldersstraat 8, 9000 gent , www.kultur-gent.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.