Binnenkort betere suikers in chocolade en gebak?

Onderzoekers aan de Universiteit Gent zijn erin geslaagd om op een duurzame en kost-efficiënte manier suikers te produceren die niet alleen tandvriendelijk en laag-calorisch zijn, maar ook een prebiotische werking vertonen.

De tijd dat enkel een te hoge vetconsumptie werd gezien als dé oorzaak van voedingsgerelateerde aandoeningen zoals overgewicht en obesitas, is voorbij. De laatste jaren zijn het immers vooral de suikers die met de vinger worden gewezen.

Waarom nieuwe suikers?

Suikers bevatten op zich minder calorieën dan vetten maar omdat onze hersenen van oudsher zó geprogrammeerd zijn om op zoek te gaan naar zoetigheid, dat ons bovendien een genotsgevoel bezorgt, eten we er al snel teveel van. Naast een te hoge calorie-inname zijn er bij een te hoge suikerconsumptie ook nog andere nadelige effecten aangetoond, zoals een verhoogd risico op diabetes type 2, tandcariës en hart- en vaatziekten. Ook is er mogelijks een link met ontstekingsgerelateerde ziekten en een sneller verouderingsproces.

UGent

Er zijn tal van alternatieve suikers in de vrije natuur. Een alternatieve suiker zoals Kojibiose is volgens de wetenschappers een ideale vervanger van klassieke zoetstoffen zoals sucrose en fructose. Kojibiose is een suiker met veel minder calorieën, die ongevaarlijk is voor de tanden en die bovendien een prebioticum is, dat gezonde bacteriën in de dikke darm stimuleert. In het Centrum voor Synthetische Biologie, in het kader van het GlycoProFit zijn de wetenschappers er in geslaagd om een enzymatisch proces zó te finetunen dat het efficiënt grote hoeveelheden van deze natuurlijke suiker aanmaakt! Met deze techniek heeft de UGent een goede werkende technologie in handen. En op eenzelfdetechnologische manier kunnen ook andere alternatieve suikers geproduceerd worden. Vandaag zijn de onderzoekers erin geslaagd om uit 10 liter 3 kilogram van 99,8% zuivere kojibiose te produceren.

Binnenkort koji-chocolade?

Al deze resultaten omtrent de functionaliteit van kojibiose zijn alvast heel veelbelovend. Uiteraard zullen nog uitgebreidere studies nodig zijn om het effect op de tanden, de vertering en uiteraard de smaak van kojibiose volledig vast te leggen. Om het gedrag van kojibiose in voedingsproducten te bepalen, zijn ook al eerste testen uitgevoerd. Zo lijkt deze nieuwe suiker, mits enkele procesaanpassingen, alvast goed geschikt te zijn om sucrose in chocoladeproducten te vervangen. Ook bakten de onderzoekers er zelf al een lekkere cake mee. Om het volledige potentieel van kojibiose in andere zoetwaren te bepalen, is echter nog verder onderzoek nodig. Bovendien vallen suikers zoals kojibiose onder de Novel Food wetgeving en zal nog een dossier ter goedkeuring moeten ingediend worden bij de Europese Commissie. Producten met deze nieuwe suikers zullen dan ook nog niet meteen op de markt verschijnen, maar wij kijken er alvast naar uit!

bron: Flanders’ FOOD

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.