Brood en boter zijn veel duurder

De inflatie steeg van 8,31% tot 8,97% in mei, het hoogste niveau in veertig jaar. De stijgende energieprijzen blijven een inflatoire druk genereren die vier keer zo hoog is als die van de voedselprijzen.

De inflatie blijft endemisch in de Europese economieën. In België is het gestegen van 8,31% tot 8,97% in mei, het hoogste niveau in veertig jaar. Dit betekent dat de piek nog niet is bereikt. Macro-economische voorspellingen over stabilisatie van de inflatie zijn altijd verkeerd.

Bijdrage voedingsmiddelen

Het verhaal dat het vooral energie is die het leven duurder maakt, is steeds minder waar. De energie-inflatie bedraagt momenteel 56,80% en is goed voor 4,80% van de totale inflatie. Bovendien is de voedselinflatie de afgelopen maanden sterk gestegen. De bijdrage van voedingsmiddelen aan de inflatie bedraagt momenteel 1,26 procentpunt.

Terwijl de voedselinflatie in juli 2021 nog negatief was (0,96%), was zij in mei 2022 al 6,6% duurder dan in mei vorig jaar. Vis steeg met 8,7 procent, brood met 11,8 procent en pasta met 10,3 procent. Vlees werd ook duurder, hoewel de stijging niet overal even groot was: kippenvlees werd 11% duurder, terwijl de prijs van varkensvlees met een stijging van iets minder dan 1% achterbleef. Ook de zuivelproducten kenden een sterke stijging: Volle melk is met bijna 10 % gestegen en boter met 17 %. De eierprijzen liggen nu 10,5 % hoger dan een jaar geleden. Een bijzondere vermelding verdienen de plantaardige oliën, die sterk afhankelijk zijn van de Oekraïense invoer, waarvan de prijzen met 26,4% j-o-j stegen.

Buurlanden

Ook in Duitsland heeft de inflatie nog geen hoogtepunt bereikt. In mei bedroeg het 7,9 procent, tegen 7,4 procent in april. Dit betekent dat de inflatie in Duitsland het hoogste niveau sinds 1952 heeft bereikt en zelfs hoger is dan in de jaren zeventig. Het Centraal Bureau voor de Statistiek beschouwt ook voedsel als een steeds belangrijkere inflatiefactor. In Nederland is de inflatie in april met 9,6% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Europese Centrale Bank

Deze cijfers verhogen de druk op de Europese Centrale Bank om het beleid aan te scherpen. Bovendien zal Frankfurt volgende maand miljarden in de economie van de eurozone pompen en zal de rente onder nul blijven. Deze maatregelen dateren uit een tijd waarin het inflatiepercentage vrijwel ongewijzigd bleef. Maar alle twijfels over de noodzaak om van koers te veranderen zijn verdwenen.

Eind juli zal de rente voor het eerst worden verhoogd (momenteel -0,50%). Een tweede verhoging zou moeten volgen in september, wanneer de rente niet langer negatief zal zijn. Deze koers werd gisteren bevestigd door de hoofdeconoom van de ECB, Philip Lane, in een interview met de Spaanse krant Cinco Días. Sommigen zijn van mening dat deze geleidelijke aanpak te voorzichtig is. De inflatiecijfers van gisteren zijn een verdere steun in de rug voor bankiers die de rente al in juli willen verhogen tot 0%.

Bron:VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.