Schrijf u in voor het infomoment omtrent de erkenning broodcultuur in Vlaanderen


Naast de frietkotcultuur, de biercultuur en vele andere tradities en ambachten, vinden wij dat ook de broodcultuur een plaats verdient in de Vlaamse inventaris van immaterieel cultureel erfgoed. Daarom starten het Broodmuseum en het Broodcultuurcomité in 2020 een project om broodcultuur als cultureel erfgoed te erkennen. Op 14 juni vindt er hierover een grootschalige informatiebijeenkomst plaats in ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver.

En daarin staan het museum en het broodcultuurcomité niet alleen. Als bakker of als broodliefhebber kunt u ook een bijdrage leveren. Wij willen u en alle geïnteresseerden in brood en broodcultuur bij dit proces betrekken door middel van grootschalige informatie-evenementen.
Het eerste voorlichtingsevenement vond plaats in 2021. Dit jaar organiseren we in samenwerking met de broodcultuurraad en het CAG (Centrum voor agrarische geschiedenis) een grootschalige informatiebijeenkomst. Deze keer zal dat plaatsvinden op 14 juni van 19.00 tot 21.00 uur in ’t Grom (Groentemuseum in Sint-Katelijne-Waver).

Erkenning? Hoe, wat, wanneer?

Het belooft weer een zeer interessante avond te worden. Op deze avond zullen wij u informeren over de erkenning van de broodcultuur. Daarnaast zal Bernard Lefèvre, van de Nationale Federatie van Frituurproducenten, toelichten hoe de erkenning van de Belgische frietcultuur tot stand is gekomen. Dat is zeker inspirerend voor de erkenning van de broodcultuur. Dus laat van u horen! In een brainstormsessie zullen we samen nadenken over welke elementen van de broodcultuur belangrijk zijn om door te geven aan volgende generaties en hoe we dat kunnen doen.

Programma 

  • 18u30: Ontvangst met drank en broodhapje
  • 19u00: Welkom en voorstelling van ‘t Grom (Maarten Jacobs, museumdirecteur ’t Grom) 
  • 19u20: Stand van zaken traject broodcultuur (Bakkerijmuseum Veurne en Centrum Agrarische Geschiedenis)
  • 19u35: Inspirerende getuigenis Bernard Lefèvre (Nationaal Verbond van Frituristen) rond het erkenningstraject van de Belgische frietkotcultuur 
  • 20u00: Actie! Oefening met alle deelnemers in verschillende groepjes.  Welke acties & prioriteiten moeten we ondernemen om de broodcultuur in Vlaanderen te kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties? 
  • 21u00: Afsluiting infomoment

Praktisch

Wanneer: 14 juni 2022, 19u00-21u00. We voorzien ontvangst vanaf 18u30 Waar: ’t Grom; Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver

Voor wie: Voor alle broodliefhebbers! (Bakkers, hobbybakkers, broodconsumenten, zuurdesemfanaten, foodies…)

Inschrijven: Inschrijven kan via DEZE LINK tot en met dinsdag 7 juni 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.