Frans brood blijkt te zout en bevat bestrijdingsmiddelen

Het brood in de Franse winkels (supermarkten en ambachtelijke bakkerijen)  blijkt te zout en bevat restanten van bestrijdingsmiddelen. Dat is gebleken uit onderzoek van het tijdschrift van de Franse consumentenbond, 60 Millions de Consommateurs. Het panel heeft brood van 65 bakkerijen en supermarkten getest: de helft bevat een grote hoeveelheid resten van bestrijdingsmiddelen, of is te zout.

In de Franse brooddecreet uit 1993 staat dat een brood bestaat uit meel, gist, water en een beetje zout. Volgens 60 Millions de Consommateurs wordt dat voorschrift meestal niet nageleefd, zo meldt het AD. Frans brood bevat een te hoge hoeveelheid zout en restanten van bestrijdingsmiddelen.

Additieven en teveel zout

Uit het onderzoek van de Franse consumentenbond blijkt dat er middelen aan het brood worden toegevoegd, waardoor het brood altijd een constante kwaliteit heeft. Ook wordt, om de smaak te waarborgen, veel zout gebruikt. Vooral het Franse volkorenbrood heeft daar volgens de bond mee te maken.

‘Maximum hoeveelheid zout moet worden vastgesteld’

De consumentenorganisatie schrikt van het hoge zoutgehalte in de broden. ‘Het wordt hoog tijd dat er een maximum hoeveelheid zout wordt gesteld per kilo brood. Want het is intussen duidelijk dat te veel zout bijzonder slecht is voor de gezondheid.’

Restanten van bestrijdingsmiddelen

Ook zijn er in de onderzochte broden restanten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. In de Franse landbouw wordt logischerwijs gebruikgemaakt van bestrijdingsmiddelen. Als de tarwe (of het andere graan) in de vorm van meel naar de bakkerij gaat, zitten er nog altijd restanten in van de herbiciden of pesticiden. De wettelijke norm wordt echter in geen enkel brood overschreden, stelt 60 Millions de Consommateurs.

In Nederland wel reducering zout

In Nederland is de hele bakkerijsector er al in geslaagd, het percentage zout naar beneden te halen. Vooral in de industrie is een slag gemaakt, met een gemiddelde van 1,61 procent zout op droge stof in brood. In ambachtelijke bakkerijen ligt dit gehalte op gemiddeld 1,84 procent. Dat bleek uit de tiende zoutmonitor die in december 2018 werd gepubliceerd.

www.bakkerswereld.nl