Hittegolf: het FAVV herhaalt de beste tips voor voedingsbedrijven bij hoge temperaturen

De zomer is heet… en de komende dagen worden erg heet! Elke zomer krijgt het FAVV meer en meer meldingen van mensen die menen ziek te zijn geworden na het eten van voedsel. In juni en juli van dit jaar is het aantal consumentenverslagen verdubbeld ten opzichte van de wintermaanden. Geen wonder: evenementen zitten in de lift, er worden pop-up bars geopend, mensen verzamelen zich rond een goede barbecue…. Zoals altijd – en vooral nu met de hittegolf – helpt het FAVV ook levensmiddelenbedrijven het hoofd koel te houden (en producten koel te houden).

Wanneer leveranciers voedsel leveren, hoeven de meeste levensmiddelenbedrijven alleen de temperatuur bij de receptie steekproefsgewijs te controleren.

Controleer de temperaturen van uw producten bij de receptie

Met deze warme temperaturen is het raadzaam dit regelmatiger te doen. Producten die gekoeld/bevroren aankomen, worden onmiddellijk op de juiste temperatuur bewaard. Op die manier wordt de koudeketen niet onderbroken. Als u zelf boodschappen doet, vervoer dan alle producten op de juiste temperatuur.

Hou de thermometer in de gaten.

Als professional weet u waarschijnlijk dat voedsel dat gekoeld moet worden, verkocht moet worden in een gekoelde ruimte met een goed geplaatste en afleesbare thermometer. Ook gekoelde ruimten hebben te lijden onder deze hoge temperaturen. Daarom raden wij u aan de thermometer tijdens deze dagen vaker af te lezen. Zo kunt u snel ingrijpen in geval van een probleem.

Hier volgt een herinnering van de belangrijkste basistemperaturen:

Zet de koelkast of vriezer tijdelijk een graad lager.

Wanner je aan het werk bent, opent je regelmatig de deur van de koelkast, de koelruimte of de vriezer. De hittegolf kan de interne temperatuur beïnvloeden. Als je de temperatuur iets lager zet, creëer je een buffer. De belangrijkste regel is natuurlijk om de deur onmiddellijk te sluiten, want ook dat is belangrijk om energie te besparen.

Bescherm producten tegen direct zonlicht

Hitte kan bacteriën sneller doen groeien. Houd ingrediënten en producten zo veel mogelijk uit de zon. Haal producten alleen uit de koelkast of vriezer als u ze gaat gebruiken.

Langzaam of zeer snel ontdooien

Producten ontdooien is een ware kunst. Warme temperaturen lijken ideaal, maar ontdooien in de open lucht is dat niet. Laat diepvriesproducten opwarmen in de koelkast of warm ze onmiddellijk op.

Onverkochte producten goed opslaan

Wees heel voorzichtig met onverkocht voedsel. Vlees, gevogelte en vis moeten bij de juiste temperatuur worden bewaard, rekening houdend met de houdbaarheidsdatum. Ontdooid voedsel wordt in de koelkast bewaard en kan niet opnieuw worden ingevroren. De volgende dag worden deze producten als eerste verkocht (uiterlijk binnen 24 uur).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.