Jonge bakkers werken minder hard

Linde Decoodt is een vrouw die weet wat ze wil. En ondertussen ook over een serieuze bagage beschikt in de bakkerijwereld. Wat ze zegt, houdt steek! “Dag en nacht werken in de bakkerij hoeft niet. Je kan de arbeid ook beter verdelen onder meer personeel, met inkomensverlies als gevolg, maar met heel wat meer levenskwaliteit als surplus.”!

Linde begon in de Superette van Kobe Desramault en opende een paar jaar geleden haar eigen bakkerij Korst in Leuven, in Hal 5. Ze koos voor een alternatieve manier van bakken met zuurdesem, waarbij het brooddeeg wordt gemaakt van lokaal geteelde biologische tarwe.

Vierdagenweek

“De bakkerij van de toekomst hangt af van een sterk team. Als je wilt dat mensen voor je werken, moet je voor ze zorgen. Vandaar dat ik er voor koos om het personeel slechts vier dagen in plaats van vijf te laten werken. Ook onze zomervakantie is vier weken. Dit moet voor wat extra levenskwaliteit zorgen, want bakken blijft een veeleisende job.”

Daarmee sluit de opinie van Linde perfect aan met wat ook in de horeca aan het gebeuren is. Sergio Hermans vertelde daarover het volgende: “In de bediening is een vierdagenwerkweek al een feit, dat draai je niet meer terug. Dus moet je puzzelen met werkschema’s. Het is niets anders”. Work-life balance noemt hij het. Vanuit zijn eigen opvoeding vond hij het niet meer dan normaal om alles op te offeren voor zijn job. Maar de volgende generatie ziet het niet langer zo. In Azië is de mentaliteit nog anders. Daar kunnen ze zich nog totaal opofferen voor hun werk.”

Zuurdesem

Linde: “In de traditionele opleiding van bakkers wordt weinig aandacht besteed aan alternatieve manieren van brood bakken. Dat is jammer, want werken met zuurdesem kan een oplossing zijn voor het personeelsprobleem. We hoeven niet de hele nacht in onze bakkerij door te brengen. Het vereist organisatie, kennis en moed, maar het kan anders. Dankzij het goed opgeleide personeel kan ik nu van meer vrije tijd genieten. Ik verlies aan inkomen, maar win aan levenskwaliteit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.