Historicus bakt historische speculaas

Niet alle bakkers hebben een vakopleding genoten en niet alle academici zijn gelukkig met een directiebaan. Dat ondervond Geert Coenen als geen ander. Vandaag bakt hij speculaas en voelt zich gelukkiger dan ooit. Vorig jaar ontving hij zijn erkenning als ‘Ambachtsman’, wat hij als een hele eer ervaarde! Vandaag bouwt hij een niuewe keuken voor zijn zaak.

Geert Coenen behaalde een Master in Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven en richtte daarna zijn eigen bedrijf op voor taal- en communicatiecursussen. In 2008 kon hij aan de slag als hoofd van de TSO-BSO afdelingen bij de Tiense Viascholen. Maar dit werd een moeilijke periode, met veel verborgen agenda’s, die op een dag te gecompliceerd werden voor Geert. Hij sukkelde in een diep dal. Na twee moeilijke jaren bevrijdde hij zichzelf door te doen wat hij het liefste deed: Hasseltse speculaas bakken. Op 1 mei 2018 opende Geert zijn bakkerij Authentijd speculaas.

Gecertificeerd ambachtsman

In 2020 ontving Authentijd het label “Erkend Ambachtsman” van de Fod Economie: Geert: “Sommige mensen houden van de titel manager, ik hou van de titel vakman. Ik maak iets, in dit geval authentieke traditionele speculaas, en ik maak ze volgens het recept van mijn voorouders: het recept gaat terug tot mijn betovergrootvader, die in 1880 zijn bakkerij opende in de Hasseltse Demerstraat. Hoewel hij afkomstig was uit een familie van rademakers, …. – vermoedde hij wellicht dat dit beroep geen lang leven meer beschoren was, wat werkelijkheid werd met de komst van dieselmotoren – koos hij voor de bakkerij. In 1918 nam zijn zoon Adriaan de zaak over; de wereld was weer opgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, en zo begon zijn carrière. En hij slaagde daarin en werd een van de gekende Hasseltse speculaasbakkers.

Nieuwe keuken

“Bomma Alice Froyen was de derde generatie van de bakkersfamilie Speculaas,” vervolgt Geert Coenen. “Als lid van de Ziekenzorg bezocht ze de zieken en gaf ze hen graag zelfgemaakte koekjes. Oma gaf ons nooit speelgoed met kerst of sinterklaas. We kregen wel een broodzakje met zelfgemaakte speculaas uit Hasselt en een sneetje brood. Maar het was haar zoon, de oom van Geert, die hem het recept aanleerde.

Intussen is Authentijd klaar voor de volgende stap: de bouw van een nieuwe keuken in het najaar ’21. Geert wil niets in massa produceren, zijn speculaas moet authentiek blijven. Al het deeg en de vormen voor de koekjes gaan door zijn handen, want vooralsnog sluit Geert het gebruik van machines voor het maken van de koekjes uit. Authentiek is Authentijd!

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.