Pastry Solutions uit Brasschaat door UNIZO verkozen tot nationale ‘Starter van het Jaar’

Om de economie aan te zwengelen en een podium te geven aan inspirerende – aanstekelijke – rolmodellen, verkiest UNIZO al geruime tijd de wedstrijd “Starter van het Jaar”. Uit een preselectie van 5 straffe provinciale laureaten, verkoos de jury dit jaar Pastry Solutions uit Brasschaat, tot nationale winnaar. Zaakvoerders Jens Van Bouwel en Serge Lamoral ontvingen de award uit handen van Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, samen met een bedrag van 1.000 euro.

Pastry Solutions – of kortweg, PASSO – produceert ‘casco’ taarten en gebak van ambachtelijke kwaliteit, met goeie boter, room… en verkoopt die – Ć©nkel – aan echte, kleinschalige bakkers, die ze vervolgens op hun eigen creatieve manier kunnen decoreren en personaliseren. Het duo zweert bij topkwaliteit en bedankt voor de interesse van grote industriĆ«le afnemers om geen toegevingen te moeten doen op vlak van ingrediĆ«nten. Het bedrijf werd in 2019 opgericht door collega-patissiers Serge Lamoral en Jens Van Bouwel. Voor Serge was dat meteen ook de eerste stap in de ondernemerswereld.

Broodnodig voor de sector


De ready to use producten van PASSO zijn een welgekomen oplossing voor de (banket)bakkerssector die kreunt om overeind te blijven. In ons land sluiten gemiddeld twee bakkers per week definitief de deuren door de hoge werkdruk en moeilijke zoektocht naar gemotiveerd personeel. Patissier is sinds dit jaar ook een erkend knelpuntberoep.
Met zijn kant-en-klare ā€˜interieursā€™ speelt PASSO perfect in op de vraag van een sector die onder druk staat en biedt het bakkers de broodnodige ademruimte. Iets wat UNIZO Provincie Antwerpen graag bekroont met de titel van Antwerpse Starter van het Jaar.

Geslaagd ondernemerschap


De oprichting van PASSO katapulteerde Serge Lamoral het ondernemersveld in. Daarvoor was de patissier onder meer aan de slag bij Patisserie De Baere in Sint-Lambrechts Woluwe, waar hij de kneepjes van het vak leerde van toppatissier Thierry Wynant, en werkte hij enkele jaren in de industriƫle sector om de nodige zakelijke aspecten onder de knie te krijgen.
In 2019 stampte Serge samen met geroutineerd ondernemer Jens Van Bouwel PASSO uit de grond. Een jaar later is dat al een gevestigde waarde. De producten worden niet alleen gesmaakt door tal van klanten uit de bakkerij- en horeca-sector, maar trokken ook al de nodige aandacht van vakbladen en (inter)nationale beurzen als Bibac en Sigep.

Starten in een knelpuntberoep…


“Het verhaal van van Pastry Solutions is een mooi voorbeeld van een creatieve innovatie in een traditioneel ambachtelijke sector die onder druk staat”, verduidelijkt UNIZO-topman Danny Van Assche de keuze van de jury. In 2018 waren er in Vlaanderen 169 starters met een ambachtelijke (warme) bakkerij, tegenover 147 schrappingen, wat neerkomt op een nettogroei van 22 eenheden (= +0,9% op een totaal van 2529 warme bakkerijen). Daarmee is 2018 een uitzondering op de regel waarbij het aantal warme bakkerijen al sinds 2008 jaar na jaar daalt. In 2008 waren er nog 3.084 warme bakkerijen in Vlaanderen.

Starters in Vlaanderen en Brussel, een profielschets


Naar aanleiding van de verkiezing van de Starter van het Jaar verzamelde UNIZO enkele interessante cijfers en feiten over starters in Vlaanderen en Brussel, in een beknopte nota. Daaruit blijkt, onder meer, dat het aantal starters in Vlaanderen tussen 2008 en 2018 met 42,3% is toegenomen en in Brussel zelfs met 68,9%. 60% van alle starters in Vlaanderen zijn mannen, tegenover 40% vrouwen. De gemiddelde starter is 36 jaar, iets meer dan 1 op 3 is 29 jaar of jonger. Een kwart van alle starters heeft een niet-Belgische nationaliteit.

Bestand

Info:Meer starterscijfers vindt u in deze nota…

BELANGRIJK:Ā Om (kandidaat-)starters extra te helpen goed voorbereid aan de start te komen, lanceert UNIZO haar nieuwe ONLINE STARTERSTOOL. Die helpt de nieuwe ondernemers om grondig na te denken over alle belangrijke aspecten die bij het runnen van een onderneming komen kijken. Wie de volledige STARTERSTOOL heeft doorlopen, houdt er meteen een goed voorbereid ondernemersplan aan over.Ā 

Bron: Unizo

Beeld: Unizo