Vier nieuwe streekproducten in de brood- en banketsector

Toen het Bakkerijmuseum twee jaar geleden heropende, lanceerde bakker Peter Steurs de saffraankoekjes van weleer. Het begin van een mooi verhaal.


Het initiatief om erkend te worden als regionaal streekproduct gebeurt door de producent zelf. Een recept of specialiteit moet aan vijf criteria voldoen. “Ze moeten worden gemaakt van regionale grondstoffen, ze moeten door de inwoners worden geapprecieerd als een traditioneel lokaal product en ze moeten worden gemaakt met behulp van traditionele productiemethodes”, legt Jo Van Caenegem uit. “De producten moeten worden geproduceerd in de regio van oorsprong en moeten ten minste 25 jaar oud zijn.

Glazuurspeculaas van de kust: erkend als streekproduct!

Opa Jerome Vanheste maakte al voor de Tweede Wereldoorlog in Oostende speculaaskoekjes. De koekjes kregen toen nog hun vorm in speculaasplanken. Vader Willy kocht toen de eerste speculaasmachine waarmee Dirk vandaag nog steeds zijn glazuurspeculaas bakt.

Nieuwe erkenning als regionaal product: Oostendse zeebeschuit


“Een zeeschip in zijn oude glorie hersteld”: dat was de titel van Oostende in 1984. Om de 70ste verjaardag van de vereniging van lokale bakkers te vieren, kozen ze niet voor een nieuwe bakkerij, maar keerden ze terug naar de culinaire folklore.

Geelse saffraanmoppen van Geelse bakkerij Peter Steurs erkend als streekproduct


Bakker Peter Steurs kreeg het recept van het vergeten saffraankoekje eerder toevallig in handen.

HomeActuaGeelse saffraanmoppen van Geelse bakkerij Peter Steurs erkend als streekproduct

Geelse saffraanmoppen van Geelse bakkerij Peter Steurs erkend als streekproduct

20 februari 2020m.witdouckActua0

Bakker Peter Steurs had het al een paar keer opgevangen, vroeger bakten de Geelse bakkers “moppen”. Peter ging daarom op zoek en ontdekte twee recepten in een oud bakkersschriftje onder de titel “Geelse moppen”. Deze koekjes waren vroeger voor de rijke mensen en ze werden wel eens in jenever gesopt.De Geelse saffraanmoppen zijn het jongste streekproduct van de Kempen.

En verder

De eerste erkenningsronde van 2020 voor Vlaamse traditionele streekproducten levert een erkenning op voor volgende producten:
Oostendse zeebeschuit van Bakkerij Desmedt uit Oostende
Glazuurspeculaas van de kust van Brood- & Banketbakkerij Vanheste Dirk uit Oostende, Borstbollen van Wycam’s Produkten NV uit Sint-Niklaas
Koffie uit Diest van Koffiebranderij Stroobants bvba uit Diest
Geelse saffraanmoppen van Bakkerij Peter Steurs bvba uit Geel
Limburgse appelwijn van Wijngilde vzw De sleedoorn uit Genk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.