Patissiers in Sint-Niklaas gezocht om Reynaertgebak te bakken


In Sint-Niklaas werd in 1973 het Reynaertgebak boven de doopvont gehouden. Eigenlijk zijn er al middeleeuwse documenten die over de Gâteau de Saint-Nicolas (Reynaertgebak) spreken. Maar een recept werd niet aangetroffen, waardoor de leden van de bakkersbond van Sint-Niklaas begin jaren ’70 beslisten om een eigen creatie voor te stellen. Elke patissier deed een voorstel. Er werd gebakken en geproefd en het beste voorstel haalde het. Het Reynaertgebak was geboren. Vandaag is het echter nog weinig te vinden bij de patissiers van de stad. De bakkersbond wil daar iets aan doen.

In de daaropvolgende jaren gingen er heel wat exemplaren van het Reynaertgebak over de toonbank. Eind van de vorige eeuw was het een streekproduct waarmee Sint-Niklaas trots uitgepakte. Gaandeweg taande het succes. Slechts een paar banketbakkers bieden het gebak vandaag nog aan. De bakkersbond wil het Reynaertgebak weer tot leven wekken en in 2023 het vijftigjarig bestaan vieren. Banketbakker Marc Thierens is nog altijd fan: “Ik zal dit gebak blijven maken tot ik met pensioen ga. Elke regio heeft zijn eigen streekspecialiteit. De onze wil ik verder blijven promoten!”

Begrip

Dat er niet zo veel meer naar dit type gebak gevraagd wordt, begrijpt patissier Marc Thierens heus wel. “De taart is vrij zwaar. En best moeilijk om te maken. De verschillende lagen moeten keurig op elkaar aansluiten, anders valt de taart uit elkaar, en de temperatuur moet precies gelijk zijn. Door de vele bereidingsstappen, is de productie tijdrovend. En de ingrediënten zijn duur. Denken we maar aan de Grand Marnier en de amandelspijs. Allemaal redenen voor het tanende succes!”

Feestelijk jaar

Maar Marc Thierens blijft erin geloven. “Het Reynaertgebak is een streekproduct. Elke goede patissier kan dat bakken. Zowel voor de stad als voor de banketbakker is dit goed. Die laatste kan zich met dit product onderscheiden. In supermarkten vind je het niet. De bakkersbond van Sint-Niklaas sluit zich daar bij aan: “In 2023 bestaat het Reynaertgebak 50 jaar en dat willen we vieren”, zegt Luc De Boey van de Koninklijke bond van Bakkers en Banketbakkers. “Het is de bedoeling om het gebak opnieuw volop te promoten. Daarom zijn we op zoek naar collega’s die dit willen doen. 2023 wordt een echt feestjaar, waarbij we het 50 jarig bestaan van het Reynaertgebak willen vieren”.

Leer meer

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.