Belgische teams van Mondial du Pain demonstreren dichter bij huis

Tijdens de Best of Mondial du Pain in Tokio gaven twee Belgische teams het beste van zichzelf. Dat deden ze onlangs nog eens over tijdens een opleidingsdemo in samenwerking met Corman en Les Ambassadeurs du Pain. Intussen zijn de finalisten van het Belgian Championship Aspirant Baker zich volop aan het voorbereiden.

Twee Belgische teams – Stijn Van Kerckhoven, Berre Ceuppens, Joran Defossez, Guillaume David en coaches Sergio Dias en Guido Devillé – gooiden hoge ogen tijdens de Best of Mondial du Pain in Tokio (zie B&B nr. 2/2023). Midden mei konden we hen dichter bij huis aan het werk zien, tijdens een opleidingsdemo in samenwerking met Corman en Les Ambassadeurs du Pain. De teams toonden er niet alleen de producten waarmee ze scoorden in Japan, ze verduidelijkten ook hun motivatie om aan het concours deel te nemen. “De wedstrijd deed ons ruimer denken”, klonk het. “We legden contacten, keken hoe de andere landen het deden.” Maar uiteindelijk gaf de passie voor het ambacht de doorslag. 

Inspiratie

Zowat zestig bakkers volgden de demo. Ze kregen er een duidelijk zicht op de verschillende technieken die de teams gebruikten – en die voor een groot stuk toepasbaar zijn in elke bakkerij. Grote interesse was er onder meer voor de ‘blondie’ (een brownie met witte chocolade), vullingen met crème brûlée, pina colada, enzovoort. De reacties waren lovend, ook al bleken niet alle producten zomaar te vertalen naar een commerciële context. De demo leverde wel duidelijk inspiratie op en was het bewijs van het hoge niveau waarop de Belgische teams presteerden in Japan.

Aansluitend op de demo volgde nog het startschot van de nieuwe editie van de ‘Golden Croissant’. De editie van 2023, een organisatie van Les Ambassadeurs du Pain, was een succes. Daarom kunnen de bakkers ook in 2024 hun croissants laten evalueren. Meer hierover lees je in de volgende edities van het magazine.

Finalisten Belgian Championship Aspirant Baker


Het publiek stak heel wat op van de gebruikte technieken.

Met het succes van Tokio nog vers in het geheugen, organiseert Aspirant Baker intussen voor de elfde keer de preselectie voor het Belgian Championship Aspirant Baker. Daarvan weten we intussen dat het een wedstrijd is die heel vaak een internationaal staartje krijgt… Er waren dit keer een twintigtal deelnemers, verspreid over preselecties bij de diverse bakkerijscholen. 

Uit de preselecties zijn intussen acht finalisten gekozen: Ankane Wakasugi (Institut Emile Gryzon), Clara Maertens (Institut Emile Gryzon), Isa Uitjens (Hotelschool Hasselt), Jacey De Rijdt (Hotelschool Hasselt), Kyano Verburgt (PIVA), Matt Gapasin (Institut Emile Gryzon), Ruben Somers (PIVA) en Trinne-Marie Keymeulen (MSKA Roeselare).

“Als organisatoren vinden we het jammer dat er scholen zijn het nut van de wedstrijd niet inzien”, zegt Guido Devillé van Aspirant Baker. De ambitie van de organisatie is nochtans duidelijk. “De wedstrijd is een vorm van promotie voor ons ambacht en tegelijk ook een leerschool voor zowel de deelnemer als de coach. Heel vaak is het een springplank naar internationale ervaring.” 

Finale tijdens Broodway

De acht finalisten krijgen een stage aangeboden bij INBP in Frankrijk onder leiding van Meilleur Ouvrier de France Aurelien Le Mouillour. Op 24 en 25 september – tijdens de vakbeurs Broodway in Kortrijk – staan ze dan tegenover elkaar om uit te maken wie de trofee van Belgian Championship Aspirant Baker mee naar huis mag nemen. Vervolgens kunnen de acht finalisten meedoen aan een preselectie voor de Mondial du Pain 2025 in Nantes. 

Foto 1: De twee Belgische teams van Best of Mondial du Pain demonstreerden in eigen land.

Tekst: Dries Van Damme

Foto’s: Aspirant Baker

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.