Heerlijke finale van nieuwe Caketail-wedstrijd 

Hoe maken we cocktails nog populairder, met verrassende concepten voor de chef en sommelier, die ook commercieel haalbaar zijn? Dat was de vraag achter de allereerste Caketail-wedstrijd. Zestien finalisten namen het tegen elkaar op in het Antwerpse Rosval-demonstratiecentrum. 

De opzet en stijl van de Caketail-wedstrijd komen uit de koker van Patrick Aubrion, organisator van de wedstrijd en ambassadeur voor Rémy Cointreau Gastronomie, samen met Alfred Cointreau. De opdracht bestond erin met Rémy Martin 1738-cognac en Cointreau Original twee culinaire cocktails te creëren en die te presenteren met begeleidende zoete en hartige degustaties. Koks, sommeliers, barmannen en professionals uit de hele Benelux konden deelnemen.

Elke creatie moest ‘verbonden’ zijn: de deelnemende keukenchef en sommelier of barman dienden samen ook een technisch en filosofisch verband te bedenken tussen de elementen van hun Caketails. De wedstrijd daagde de koks, sommeliers en barmannen dus uit om samen te werken en pairings te bedenken, met cocktails die zowel qua smaak als qua uiterlijk een associatie met bepaalde gerechten delen.

De opmars van de caketail

Gastronomie en lifestyle zijn nauw met elkaar verbonden. Degustatiemomenten uit andere continenten versmelten daarbij of groeien uit tot nieuwe hypes. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld heel gewoon om in een gastronomische bar een cocktail bij je lunch of brunch te bestellen: een ietwat luxueuzere versie van de Italiaanse aperitivo of pincho uit het Baskenland.

Ook in Europa zien we een heropleving van de cocktailcultuur, die volgens insiders nooit echt weggeweest is. Zowel in cafés als cocktailloungebars en nachtclubs zie je Aperol Spritz, wodka-Red Bull en gin-tonics plaats ruimen voor Espresso Martini en Kahlúa. Of dus voor de felgesmaakte caketails, zoals we die ook tijdens de finale in Antwerpen konden degusteren.

Foodpairing en technieken uit de patisserie- en keukenwereld worden ‘geshaket en gestird’, net als een margarita of Cosmopolitan, waarbij zowel de chef als de barman uit hun comfortzone treden. Handige marketing- en communicatiebureaus zien hier de vrucht van de dark kitchens en de lockdowns, waarin menig inventieve horecaondernemer business zag. Deliveryboxen en privéparty’s – met alles van a tot z online besteld en thuis geleverd – groeiden uit tot een lucratief businessmodel.

Vandaag is het sowieso een voordeel als je snel kunt inspelen op trends en hypes. Niet iedere banketbakker is ook een getalenteerde barman of cocktailshaker, maar dat geldt net zo goed voor traiteurs en chefs. Dus waarom niet de handen in elkaar slaan of een voorzet geven voor een gezamenlijk concept?

Welke caketails zijn de beste?

Over die vraag boog de jury van de allereerste Caketail-wedstrijd zich. Die jury bestond voor de ene helft uit koks, en voor de andere helft uit barmannen: voorzitter Alfred Cointreau, Hoofd Heritage & Héritage van Cointreau, bartender Charlie Guilliams (Alfonse, Botanical by Alfonse en Liquorette), Hannes Desmedt (Wine Blend), Stéphanie Thunis (Au Gré Du Vent *), David Baert (Hof van Cleve ***) en Roland Debuyst (Bistro R).

Foto: De trend breekt ook bij ons door: caketails combineren een zoet of hartig hapje met een passende cocktail.

De gouden medaille ging naar Corentin Lonnoy en Anouck Fransolet van Restaurant Le Comptoir de l’Eau Vive in Erpent (Namen). Ze overtuigden de jury met hun creaties Epicure en Horacio, twee elegante cocktails die ze verbonden met een subtiele degustatie van komkommercannelloni met krabvlees, Cointreau en gembermayonaise. Als zoete degustatie presenteerde het duo een dessert bestaande uit een zoete tuile, een lichte kastanjemousse op smaak gebracht met Rémy Martin Cognac, een pruimenijsje en een verse mandarijngel, om bitterheid en frisheid te brengen en de texturen te variëren. De Horacio-cocktail, genoemd naar hun favoriete sigarenmerk (een passie die het duo deelt), is opgebouwd rond Rémy Martin 1738-cognac.

Het zilver ging naar Igor Snyders (Maison Snyders in Oupeye) en Idris Bicak (Bal Volga in Luik). Het brons was voor Yorre Adriaenssens en Koen Van der Cammen (Restaurant Casello, Schilde)

Bijschrift foto:

Foto: De winnaars van de wedstrijd Caketail 2023: Corentin Lonnoy en Anouck Fransolet van Restaurant Le Comptoir de l’Eau Vive in Namen.

2+3

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.