Belgen in de prijzen op Best of Mondial du Pain

Twee Belgische teams reisden naar Japan voor Best of Mondial du Pain. Tijdens twee edities van de grote, internationale finale van de vakwedstrijd zetten ze een mooie prestatie neer. “Een geweldige ervaring, zowel voor als tijdens de wedstrijd.”

Begin maart vonden in Tokio twee edities van de Best of Mondial du Pain plaats, met daarin telkens een Belgisch team onder de deelnemers. Het ging om de ploegen die tijdens de Europese edities van de vakwedstrijd Mondial du Pain 2019 en 2021 bij de zes beste landen eindigden in een deelnemersveld van achttien landen. De selectie voor die wedstrijden bestond dan weer uit finalisten van het Belgische kampioenschap Aspirant Baker. 

België doet het goed

Editie 3 van Best of Mondial du Pain kreeg uitstel door corona, waarop de organisatie besliste die met editie 4 te bundelen. Zo gebeurde het dus dat Aspirant Baker en Les Ambassadeurs du Pain.be twee teams naar Japan mochten sturen – met dank aan de steun van Ceres, Corman, Puratos, Ranson, Bakkers Vlaanderen en Machines Van Den Broucke. 

Frankrijk en België waren de enige Europese landen met twee vertegenwoordigers in de twee Best of-edities. Dat alleen al geeft aan dat de jeugd uit ons land het goed doet. Best of Mondial du Pain is bij uitstek een wedstrijd waar de jonge bakker op de voorgrond staat. Samen met zijn chef en onder begeleiding van een heel team werken de jongeren zo naar de wedstrijd toe. 

Mooie prestaties

Maanden van voorbereiding, evaluatie, bijsturen en verfijnen leidde ook dit jaar tot een resultaat waar Aspirant Baker en Les Ambassadeurs du Pain.be – en bij uitbreiding elke Belgische bakker – alleen maar trots op kan zijn. De twee Belgische ploegen deden het meer dan voortreffelijk. Stijn Van Kerckhoven (leerkracht Cogeka Geel) en Berre Ceuppens (Bakkerij Kwanten-Vanesch uit Overpelt en winnaar Aspirant Baker 2019) eindigden in hun finale op de tweede plaats, na Japan en voor Frankrijk, China en Peru. Bovendien sleepten ze de eerste prijs voor het beste nutritionele brood in de wacht.

Het tweede team kwam in een heel sterke reeks uit, met Frankrijk, Japan, Spanje, Italië en Nederland. Joran Defossez (Bakkerij Serbruyns uit Zottegem) en Guilliaume David (Bakkerij Decock uit Oostende, zilver Aspirant Baker 2019) o.l.v. Sergio Dias zetten een uitstekende prestatie neer, maar strandden net naast het podium, op de vierde plaats. Toch mogen ook zij heel trots zijn op hun traject.

Tevreden terugblik

Trots is ook waarmee Sergio Dias en Guido Devillé samen met het hele team van Les Ambassadeurs Du Pain.be en Aspirant Baker op het werk van de twee ploegen terugblikken. Wat onze bakkers in Tokio neerzetten, was niet min. Na een voorbereiding van 90 minuten en moesten ze in acht en een half uur een heel reeks producten maken op basis van de methode Respectus Panis: croissants en een boterkoek maken uit gerezen bladerdeeg, twee soorten brioches, een typisch Belgische brioche, een nutritioneel brood, stokbroden en sierbroden. Daarbij kwam nog een sierstuk rond het thema ‘sport’ (editie 3) en ‘de bakkerij doorheen de tijd’ (editie 4). 

Foto: Berre Keuppens, chef Stijn Van Kerckhoven en coach Guido Devillé.

Foto bovenaan: Chef Joran Defossez, coach Sergio Dias en Guillaume David.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.