Sébastien Cailliau van de bakkerij Le Pain De Sebastien sloot de deuren van zijn bakkerij aan de Nederkouter in Gent. Eerder dit jaar gebeurde dat ook al met zijn winkel in Brugge. Hij verdient nog steeds zijn brood met de verkoop van broden aan vrienden en op markt.
Le Pain De Sebastien is een bekende naam bij zowel Bruggelingen als Gentenaars. Sébastien Cailliau is een gepassioneerd ambachtsman. Hij maakte naam met zijn bakkerij in de Brugse Smedenstraat. Sedert 2016 had hij ook een bakkerij aan de Gentse Nederkouter.
Maar in 2017 sloeg het noodlot toe. Hij kreeg kanker, daarna verloor hij een deel van zijn omzet door het Gentse circulatieplan. De coronacrisis was de druppel die de emmer deed overlopen. Vandaag verkoopt hij zijn brood aan vrienden, en op de markt. De fans van zijn brood weten hem te vinden. Maar hij plant in de toekomst om zeker naar Gent terug te keren. “Wellicht naar de stadsrand,” , vertelt hij. “Ambachtsmensen zijn immers broodnodig. “Voor mij is de les: maak je doelgroep zo groot en breed mogelijk. En houd de kosten zo laag mogelijk”, aldus Sébastien Cailliau.
PORTRET Sébastien is een uitstekende ambachtelijke bakker. Hij studeerde aan de hotel- en restaurantschool in Koksijde en werkte voor verschillende grote chef-koks. Hij sloeg een andere professionele weg in toen hij als kok, werkzaam in een restaurant “geen fatsoenlijk brood” vond. “Uiteindelijk werd ik zo gepassioneerd door brood dat ik gewoonweg het beste brood wilde bakken”, legt hij uit. Sébastien trok zelfs tijdelijk naar Frankrijk om in diverse grote Franse bakkerijen het vak van bakker te leren. Daar verdiende hij zijn brood, perfectioneerde zijn bakkunsten en leerde volgens de (strenge) regels van de (Franse) kunst van de Artisan Boulanger hoe hij moest bakken. Met die brede kennis keerde hij terug naar België. In augustus 2014 ging Le Pain De Sébastien in de Brugse Smedenstraat open. Op de planken lagen alleen broden. “Ik zorg ervoor dat mijn producten van uitstekende kwaliteit zijn”, vertelt hij. Sébastien zweert bij het ambachtelijke van zijn beroep. In zijn atelier worden de deegbereidingen door hem gemaakt. Het handmatige werk wordt gedaan door de kneder. Automatisering komt evenwel niet bijhem binnen. Als het gaat om ingrediënten, is alleen het beste goed genoeg. Voor de levering van zijn biologische tarwe werkt hij samen met lokale producenten en enkele adressen in Frankrijk.”Het voordeel bij die Franse producenten is dat ze alleen gemalen tarwe hebben, waardoor er minder voedingswaarde verloren gaat. Het resultaat is een beter eindproduct”, aldus Sebastien.
Foto’s: Facebook
Geef als eerste een reactie