Retro paaseieren: zeer populair bij patisserie De Ruyter in Mechelen

Lionel De Ruyter, de eigenaar van de gelijknamige banketbakkerij in Mechelen, staat bekend om het maken van retro paaseieren gevuld met suikerparels en voorzien van een gekleurd lint. Die ambachtelijke chocolade-eieren en paashazen worden sterk gewaardeerd onder de klanten van De Ruyter. Na het verschijnen van het artikel in GVA over de ambachtelijke werkwijze van De Ruyter bij de productie van die holle figuren, werd de winkel overrompeld!

Lionel is de derde generatie van een familie banketbakkers die in Mechelen een bakkerij uitbaat. Volgens De Ruyter zijn die chocolade-eieren zo populair precies omdat ze nog op ambachtelijke wijze gemaakt worden en op Pasen uiterst vers zijn, hoogstens twee weken oud. Bovendien zijn de paaseieren voorzien van suikerparels en van een lintje, makkelijk om vast te nemen en ook ideaal om aan de paasboom te hangen.

Smaak

Dat zijn klanten echt wel het verschil proeven, weet De Ruyter. Toen zijn vader, die voor hem de banketbakkerij runde, eens ziek was tijdens de paasperiode, bestelde hij witte paaseieren bij een groothandel. De klanten merkten het verschil in smaak op en beklaagden zich! De Ruyter koopt chocoladen callets bij de producent, smelt ze, laat de chocolade tempereren, verwarmt ze opnieuw en giet ze in mallen. Daarna volgt nog een proces van de halve eieren uit de vorm halen, opvullen en aan elkaar kleven. De klanten komen van overal om de populaire “raapeieren” met het gekleurde lintje te kopen.

Truffels en pralines

Truffels en pralines zijn een andere specialiteit van de winkel. Zo zijn er ganaches in de vorm van een wijnkurk. Die worden gemaakt volgens een unieke methode waarbij een wijnkurk met bakpapier wordt bedekt, in chocolade wordt gedoopt. Na afkoeling verwijderen de chocolatiers het papier en het kurk. Het ‘ontstane’ kommetje wordt dan opgevuld met ganache.

Lionel de Ruyter: “Het grootste werk komt na de productie van de eieren en pralines. De vormen die worden gebruikt om de chocoladefiguren te maken, moeten met de hand worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat ze brandschoon zijn, klaar voor volgend jaar!”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.