Limar bouwt een groter pand in Turnhout

België: small country, great food. Een slogan die perfect past bij het Turnhoutse chocoladebedrijf Limar. De door Limar geproduceerde pralines worden naar zo’n 40 landen geëxporteerd. Het bedrijfspand is pas tien jaar oud, maar de groei van de afgelopen jaren en de verdere groeimogelijkheden nopen de bedrijfsleiding om elders een groter bedrijfsgebouw op te zoeken. Limar heeft een stuk grond gekocht aan de Veedijk in Turnhout, waar het straks een gebouw van 12.000 m2 in gebruik zal nemen.

Directeur Rob Geuens runt de zaak met zijn beide zonen Niels en geertjan Geuens: “Het klinkt absurd, je zou het kapitaalvernietiging kunnen noemen. In werkelijkheid is onze fabriek nieuw. We zijn hier in 2010 met de productie begonnen. We dachten dat we ons hele leven hier zouden blijven. Maar we zijn zo gegroeid dat deze fabriek al te klein is. De enige optie voor ons was om elders een nieuwe fabriek te bouwen.

Het huidig pand uit 2010

Oorsprong

In het begin was Limar niet verbonden met de familie Geuens. Rob Geuens; “Mijn vader had supermarkten in Baarle-Nassau,” vertelt Rob Geuens. Hij was eigenaar van de beroemde Bruurs supermarkt. Limar was een kleine chocoladefabrikant in Sint-Pauwels die aan Bruurs leverde. In 1983 ging dit bedrijf failliet. Mijn vader besloot het te kopen en zijn eigen chocolade te maken. Vanaf de eerste dag, was ik verantwoordelijk voor dit chocoladebedrijf.

“Een jaar later verhuisde Geuens Limar naar Turnhout, naar het pand aan de Steenweg in Gierle. Limar produceerde hier de beroemde zeevruchten. In 2009 werd begonnen met de bouw van de fabriek in de Muizenvenstraat. Na de verhuizing konden we meer produceren, maar we begonnen ook meer te verkopen. De omzet is verdubbeld. Wij exporteren pralines naar veertig landen. Zeevruchten vormen slechts een klein deel van ons assortiment. Maar vandaag hebben we onze limiet bereikt, zelfs na een lichte daling van de verkoop als gevolg van de coronapandemie”.

“Ondertussen hebben we wel begrepen dat groei nog altijd mogelijk is als we meer kunnen produceren. Wij willen de grootste chocoladefabriek van de Kempen worden. Daarom bouwen wij een nieuwe fabriek van 12.000 vierkante meter, die later met nog eens 3.000 vierkante meter kan worden uitgebreid. Het is een fabriek met twee verdiepingen, met de productie op de bovenverdieping en de verpakkingsafdeling op de benedenverdieping.”

Seizoensgebonden producten

Men staat er in ons land niet altijd bij stil, maar Belgische chocolade is nog steeds een sterk merk. Er is nog steeds een ongelooflijke passie voor. de belgen beschikken over de know-how om de chocolade echt lekker te maken en dit tegen een concurrentiële prijs. Limar maakt geen chocoladerepen of holle figuren. Alleen de praliness komen hier van de lopende band. Wij zijn gespecialiseerd in de fijne decoratie van deze pralines. Dat klinkt makkelijker dan het is. Wij maken seizoensgebonden producten omdat de supermarkten steeds meer inspelen op de seizoenen. Het is onmogelijk te tellen hoeveel verschillende producten wij maken.

Werkgelegenheid

Limar heeft meer dan zestig mensen in dienst. ” We hebben ook ongeveer veertig tijdelijke werknemers. Wij besteden veel van het werk uit aan zogenaamde co-packers. Onder meer de maatwerkbedrijven A-Kwadraat in Turnhout en Lidwina in Mol. Deze bedrijven bieden werk aan nog eens 250 mensen. Wijzelf kunnen nauwelijks personeel vinden. Zelfs ongeschoolde arbeiders niet. Daarom besteden wij steeds meer verpakkingswerk uit. In de nieuwe fabriek plannen wij een ruimte waar mensen met een beperking kunnen werken. De bouw van de nieuwe fabriek zal in het voorjaar van 2022 beginnen. De verhuizing zal in verschillende fasen plaatsvinden, zodat de klanten er niets van merken. Tegen eind 2023 zal de volledige productie naar Veedijk worden overgebracht.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.