De kracht van kartonnen verpakkingen in de bakkerijsector

De bakkerijsector staat momenteel voor een belangrijke uitdaging: hoe kunnen we onze verpakkingen verduurzamen en het gebruik van plastic verminderen? Een mogelijke oplossing is de overgang van plastic naar kartonnen verpakking.

Waarom is de verandering naar duurzame verpakkingsmaterialen nodig?

In de voedingsmiddelenindustrie wordt nog voornamelijk gebruik gemaakt van plastic verpakkingsmaterialen. Op het gebied van duurzaamheid, zijn er materialen beschikbaar die duurzamer zijn dan plastic. Plastic is namelijk een materiaal dat lastig afbreekbaar is, wat een negatieve impact heeft op het milieu. Kartonnen verpakkingen zijn een uitstekend alternatief voor plastic. Karton is biologisch afbreekbaar en kan binnen enkele maanden worden afgebroken. Het kan ook gemakkelijk worden gerecycled en hergebruikt, waardoor het vaak een duurzamere keuze is. Bovendien zijn kartonnen verpakkingen vaak lichter en compacter dan plastic verpakkingen, waardoor ze minder ruimte innemen tijdens het transport en opslag. Dit kan leiden tot lagere kosten en een verminderde CO2-uitstoot.

Is karton het alternatief voor plastic?

Afgelopen vijftien maart 2023 zegt Albert Heijn af te willen rekenen met plastic broodclips. In samenwerking met Borgesius worden voor het eerst kartonnen broodclips gebruikt bij het automatisch afsluiten van broodzakken.
Bovendien worden kartonnen verpakkingen steeds vaker gebruikt in de bakkerijsector voor bijvoorbeeld gebakjes, cakes en broodjes. Deze verpakkingen bieden een goede bescherming voor de producten en zijn gemakkelijk te bedrukken met merklogo’s en andere informatie. Denk hierbij aan belangrijke informatie, zoals houdbaarheidsdata, productiegegevens en traceerbaarheidsinformatie.

Printen op kartonnen verpakkingen met thermische inkjet printers

Domino heeft dé duurzame printoplossing in huis als het gaat om coderen op kartonnen verpakkingen. Het mooie is dat er waterbasis inkt gebruikt kan worden. Deze is niet alleen goed recyclebaar, maar bespaart ook nog eens 35% op inktverbruik. De inkt is zeer geschikt voor voedselverpakkingen, droogt snel en veroorzaakt geen indroging op de cartridge. Domino’s thermische inkjet printers voor kartonnen verpakkingen bieden tal van voordelen:

  • Printen met hoge resolutie op zowel Polystyreen (plastic) als kartonnen verpakkingen
  • Eenvoudig wisselen tussen inkt geschikt voor plastic en inkt geschikt voor karton
  • Inkten geschikt voor voedselverpakkingen
  • Inkt voldoet aan de “Packaging Waste Directive 94/62/E” en voldoet hiermee aan de eisen voor recyclen. 
  • Unieke inktformule die zorgt voor hoog contrast en extreem korte droogtijden in gemakkelijk te vervangen cartridges
  • Schaalbare printoplossing met een modulair systeem

Duurzaamheid

De overgang van plastic naar kartonnen verpakkingen is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst voor de bakkerijsector. Door te kiezen voor karton, kunnen bakkerijen bijdragen aan een verminderde plasticvervuiling en een beter milieu.

Bakkerijen die nog steeds gebruik maken van plastic verpakkingen, worden aangemoedigd om de mogelijkheid van overstappen naar karton te onderzoeken. Er zijn tal van duurzame opties beschikbaar. Bent u bereid om te verduurzamen? Wij denken graag met u mee over uw codeeruitdagingen, lees meer hierover op onze website.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.