Luikse bakker kiest voor gezuiverd water bij de productie van zuurdesembrood & gistdegen

Na een eerdere bewuste keuze om te werken met bloem, eieren en melk uit de eigen Luikse regio, heeft de Luikse bakkerij Gaufrette Saperlipopette een zeer bijzondere stap gezet in de sector. De bakkerij investeerde in een machine in die leidingswater zuivert. Dat water wordt voortaan onder andere ook gebruikt voor de productie van zuurdesem.

 

Want bij het maken van zuurdesembrood is de kwaliteit van het water belangrijk. Tot nu toe gebruikte bakker Eric Michaux, die weigerde kraanwater te gebruiken, gebotteld water. Dit bracht veel plastic afval met zich mee. En dit kan niet als je voor een  milieuvriendelijke aanpak kiest. En toen ontmoette Éric Michaux van de bakkerij Gaufrette Saperlipopette  de toeleverancier van Sprimontane die een machine ontwikkelde die water filtert.

Stéphane Thoumsin legt uit.”Het idee voor deze machine ontstond toevallig. Ik onderging een professionele omscholing en ik ontmoette iemand die me vertelde dat hij zijn migrainehoofdpijn kon verminderen door gezuiverd water te drinken. Dus dat trok mijn aandacht. Ik heb ernaar gekeken. Ik heb veel documenten en studies gelezen om tot de conclusie te komen dat er ongewenste stoffen in het water zitten en dat het ideaal is om het te zuiveren,” legt de ontwerper uit.

Filteren

“De Source 21 machine is een omgekeerde osmosefilter, zonder opslagtank om elk risico van bacteriële proliferatie te vermijden. Het is een volledig geautomatiseerde machine, gebouwd in Sprimont*, met typische materialen uit de eigen streek (hout, oliën), de machine is geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische storingen en veroorzaakt dus geen elektromagnetische interferentie en ze is in staat om meer dan één liter per minuut te leveren,” legt de bouwer/ontwerper uit Sprimont uit.

Een machine die filtert tot een tienduizendste van een micron, of tienduizendste van een duizendste van een millimeter. Ter vergelijking, de dikte van een haar varieert tussen de 50 en 100 micron. Machines die ook voornamelijk in particuliere woningen worden geïnstalleerd.

Veel water nodig in bakkerij

Dit water, zonder chemicaliën, wordt in grote hoeveelheden gebruikt door Eric Michaux, de baas van Gaufrette Saperlipopette: “We gebruiken tussen de 200 en 250 liter per dag. We waren benieuwd naar het water dat we gebruikten en kozen daarom voor flessenwater. We wilden het water uit de omgeving niet gebruiken voor zuurdesem, ook niet om te kneden of in onze recepten. Deze Source-machine voorziet ons van volledig zuiver water dat  vrij is van alle chemische substanties die in het leidingswater zitten. Het andere grote voordeel is dat we geen plastic flessen of plastic verpakkingen meer hebben,” zegt de bakker.

Betere zuurdesem en minder afval

Wat de impact van dit water betreft, merkte Eric Michaux van bij de eerste productie het volgende op: “We waren verrast en merkten een betere microbiële activiteit op vanaf de eerste dag dat we ons zuurdesem begonnen te voeden en ons deeg met dit water begonnen te kneden . Niets kan de werking nog tegenhouden omdat er geen chemicaliën meer in het gezuiverde water zitten, zoals chloor. Een aanpak die geen invloed heeft op de smaak of de prijs van brood.

  • Sprimont is een plaats en gemeente in de Belgische provincie provincie Luik. De gemeente telt ruim 14.000 inwoners. Op het grondgebied van Sprimont ligt het bedevaartsoord Banneux

Bron:RTBF

Meer over de machine Source12

Maar waar komt deze ultrageavanceerde machine vandaan? Vanuit de Verenigde Staten? Vanuit Japan? Nee, van….. Sprimont! “Ultra-filtratiesystemen bestaan al lang in de industriële en farmaceutische sector. Maar tot nu toe is deze technologie niet geautomatiseerd, gecontroleerd en geoptimaliseerd voor individuen of KMO’s”, verklaart Stéphane Thoumsin, de man die deze machine heeft ontwikkeld.

Stéphane Thoumsin was gevoelig voor de problematiek van water, zowel vanuit milieu- als gezondheidsoogpunt, maar was niet overtuigd door de waterfiltratiesystemen die op de markt beschikbaar zijn. Hij besloot daarom een machine te ontwerpen die aan zijn eisen zou voldoen. Een echte professionele ommekeer na een carrière in Computer Aided Design and Manufacturing (CAD/CAM), opleiding en industrialisatie.

Naast efficiëntie wilde Stéphane Thoumsin ook een lokaal concept ontwikkelen: “Zoveel mogelijk componenten zijn lokaal: zelfs als de PLC door Siemens wordt geproduceerd, komen de kabels van Eupen, het hout van Grand-Rechain, de roestvrijstalen accessoires uit de regio Luik….”, legt hij uit.

Lees meer

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.