Graanprijzen terug naar normale landbouwprijzen

De prijs van tarwe, zonnebloemen en andere granen is al een jaar in beweging. We zijn echter terug bij de prijzen van voor de oorlog in Oekraïne. Maar voor de consument verandert er op korte termijn niets.

De graanprijzen zijn de afgelopen weken blijven jojoën, maar zijn nog lang niet zo hoog als een paar maanden geleden, toen Rusland de aanval inzette op Oekraïne, “Europa’s graanschuur”. We zijn ongeveer terug bij de prijzen van voor de oorlog, hoewel de graanprijzen, na weken van prijsdalingen, medio januari weer enigszins zijn gestegen, als gevolg van toegenomen aankopen en waarschijnlijk ook door verklaringen van Poetin. Soms is er niet veel voor nodig om de prijzen te laten stijgen of dalen.

Veel tarwe

Twee weken geleden daalde de prijs van een ton maaltarwe tot onder de 290 euro, een niveau dat de prijzen van voor de oorlog benadert (275 euro in januari 2022), alvorens sterk te stijgen tot 430 euro in mei 2022.

Na weken van dalende graanprijzen op de Europese markt heeft Europese tarwe begin januari om verschillende redenen minder goed verkocht: de concurrentie van de productie uit het Zwarte Zeegebied, nu Oekraïne zijn productie op grotere schaal verkoopt (1 miljoen ton verliet het land na enkele maanden van conflict voor 4 tot 6 miljoen momenteel), de ruimere beschikbaarheid van Russische tarwe, ook al zegt Poetin reserves te willen aanleggen voor het geval de oogst van 2023 zwak is, en de komst van de huidige oogsten op het zuidelijk halfrond, in Australië, Argentinië en Brazilië, ook al begint de droogte de opbrengsten negatief te beïnvloeden.

Direct zal de consument dat nog niet in zijn portemonnee voelen. Wel denkt men dat vanaf de lente, misschien tijdens de zomer de prijzen zullen dalen…

Bron: Le Soir

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.