Volkorenbrood: bron van ‘gezonde’ eiwitten

De zoektocht naar nieuwe eiwitbronnen krijgt steeds meer aandacht in de context van de eiwittransitie. Verschillende alternatieven zoals vleesvervangers op basis van peulvruchten, insecten, kweekvlees en plantaardige dranken als zuivelalternatieven worden onderzocht. Tijdens deze zoektocht hebben we echter de neiging om over het hoofd te zien dat brood en graanproducten al belangrijke eiwitbronnen zijn in ons huidige dieet.

De eiwitten uit brood zijn bovendien plantaardig. In plaats van drastische veranderingen door te voeren, kan je als consument kiezen voor vertrouwd en betaalbaar volkorenbrood! Het is vermeldenswaard dat bijna een kwart (22%) van onze eiwitinname afkomstig is van graanproducten, waaronder brood. Als we alleen kijken naar plantaardige eiwitten, komt 47% daarvan uit brood, wat het belang ervan als eiwitbron benadrukt.

Volkorenbrood

Volkorenbrood, met zijn overvloed aan voedingsstoffen, heeft het potentieel om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat de combinatie van vezels, vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen in volkorengranen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker vermindert. Verder zijn er aanwijzingen dat de inname van vezels via de darmmicrobiota bijdraagt aan een verminderd risico op depressie en dat volle granen de kans op obesitas helpen verminderen.

Welvaartziekten

Hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2 zijn de belangrijkste oorzaken van ziekte en overlijden in Europa. Daarnaast heeft de helft van de volwassen bevolking in België matig of ernstig overgewicht, wat een risicofactor is voor chronische ziekten. Een slecht voedingspatroon verhoogt het risico op deze ziekten, waarbij een dieet met weinig volkoren granen oorzakelijk het meest bijdraagt aan sterfgevallen als gevolg van voeding, zelfs meer dan een lage inname van groente- en fruitinname.

Kies voor volkoren

Ondanks de wetenschappelijke consensus en het besef bij de meerderheid van de consumenten (88%) dat volkorenbrood gezond is, blijft de inname van volkorengranen en vezels onvoldoende. Angst voor bepaalde voedingsstoffen (zoals de hardnekkige mythe dat brood gewichtstoename veroorzaakt), iets hogere prijzen, de smaak van volkorengranen of andere eetgewoonten kunnen hierbij een rol spelen. Er zijn echter voldoende mogelijkheden om volle granen te promoten. Overstappen van wit of bruin brood op volkorenbrood is een eenvoudige manier om zonder veel moeite een voedingspatroon gezonder te maken.Het accent moet op volle granen liggen, vergelijkbaar met de richtlijnen voor fruit en groenten. Er is een concreet actieplan nodig om volkoren granen meer aandacht te geven.

Een dagelijkse portie

Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert volwassen vrouwen om vier tot vijf sneetjes bruin of volkorenbrood per dag te eten, terwijl mannen zes tot acht sneetjes zouden moeten eten. Dit advies is echter niet algemeen bekend en kan als onhaalbaar worden ervaren door consumenten. Een duidelijke, haalbare richtlijn die zich richt op het gezondste brood (volkoren) is wenselijk en moet consequent worden gecommuniceerd. Idealiter zou deze richtlijn gepromoot moeten worden bij voedingsaanbevelingen voor consumenten!

Onzinverhalen ontkrachten

Op Brood.net delen we niet alleen actief positieve verhalen over brood, maar ontkrachten we ook verkeerde informatie. De website biedt een sectie met veelgestelde vragen, artikelen en blogs over verschillende onderwerpen. Via de rubriek ‘Onzinverhaal – de feiten op tafel’ willen we aantonen dat een volkorenbrood wel degelijk gezond is. Ons doel is om trends en mythes tegen te gaan, zoals de ongefundeerde afkeer van koolhydraten die ervoor zorgde dat de broodconsumptie een tijd lang daalde.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.