Het familiebedrijf Wittamer dat vandaag 111 jaar bestaat en al die tijd in handen was van de familie Wittamer werd deze week verkocht. Het bedrijf is goed voor een jaaromzet van ongeveer 4 miljoen euro en telt 50 medewerkers. Wittamer is hofleverancier. Drie Belgisch-Franse vastgoedinvesteerders kochten het bedrijf voor een niet nader bekendgemaakte prijs.
Wittamer verklaart in een artikel met hln dat de onderhandelingen voor de verkoop van zijn zaak zich over vele jaren uitstrekten. “Het lag aan mij”, geeft hij eerlijk toe. De ene dag geloofde hij dat hij moest verkopen, de volgende dag had hij dan weer twijfels en angsten. “Het is een familieverhaal van drie generaties dat je niet in één, twee, drie verkoopt. Maar op een gegeven moment realiseerde ik me dat dit de beste manier is. Ik heb geen mannelijke opvolger. Een van mijn dochters is jaren geleden overleden, en de andere dochter werkt in Parijs in de financiële sector. Ik ben ondertussen 77 jaar, weliswaar in goede gezondheid. Maar dat is de realiteit en dat laat mij niet toe om nog tien jaar te treuzelen.”
Kwaliteit blijft het DNA van Wittamer
Omdat Paul Wittamer de drie investeerders al jaren kent en zij hem plechtig beloofden het kwaliteits-DNA van het bedrijf te handhaven, heeft hij samen met zijn zus Myriam de knoop doorgehakt. “Wat me het meest deed huiveren was dat na mij, alles abrupt zou eindigen”. Paul en Myriam Wittamer hebben de familiezaak verkocht aan dit triumviraat: Jean-Claude Marian van de Franse rusthuisgroep Orpea, vastgoedontwikkelaar Carlos De Meester en Christophe Hureaux van investeringsmaatschappij HiPi. De drie werken samen via de vastgoedontwikkelaar Inside Development en startten vorig jaar het fonds Inside Investment.
Paul Wittamer, 77 intussen en patissier van de derde generatie, blijft samen met zijn nicht Lesley het atelier
leiden. Zus Myriam Wittamer trekt zich uit het bedrijf terug. Met de overname start een compleet nieuw hoofdstuk voor het bedrijf.
Paul Wittamer voelde zich ook verantwoordelijk voor zijn franchise-afdeling in Japan. We moesten ook het voortbestaan van Wittamer verzekeren voor de 500 werknemers in de 24 franchisewinkels in Japan, de enige plaats buiten België waar we aanwezig zijn”.
Over stoppen en van het leven genieten, wil Paul Wittamer nog niet nadenken. “Hij geniet elke dag”, stelt hij. Hij houdt ervan om nieuwe creaties te ontwikkelen of om zijn medewerkers met raad en daad bij te staan. En voorlopig blijft hij dat nog lang doen.
De winkel aan de Zavel blijft uiteraard het uithangbord, maar het legendarische atelier – verspreid over verschillende verdiepingen en verschillende
aangrenzende panden aan de Zavel – verdwijnt. De nieuwe eigenaars gaan in Brussel op zoek naar ruimte voor een groot, modern atelier.
Meer lezen over Wittamer
Beelden: Facebook Wittamer en Wikimedia Commons (Paul Wittamer en zus Miriam op de foto)
Geef als eerste een reactie