Volgens cijfers van Statbel, geanalyseerd door het Neutraal Syndicaat voor de zelfstandigen(NSZ) is het aantal bakkerijen in Brussel in vijf jaar tijd met 11% gedaald en in Wallonië met 3%. In Vlaanderen steeg het aantal bakkerijen daarentegen met 3,27%.
“Het aantal bakkerijen in België heeft zich tussen 2018 en 2022 min of meer gestabiliseerd op ongeveer 6.230”, merkt het Neutraal Syndicaat voor de zelfstandigen op, “maar de situatie verschilt sterk van regio tot regio. In Vlaanderen is het aantal bakkerijen de afgelopen vijf jaar met 3,27% gestegen, terwijl het in Wallonië met bijna 3% (2,86%) is gedaald en vooral in Brussel met 11,11%”.
Industriële bakkerijen nemen toe in Vlaanderen
Nog een opvallend detail: als we kijken naar het aantal industriële bakkers, zien we een stijging van maar liefst 21,61% in België over de afgelopen vijf jaar. “Deze stijging is echter enkel toe te schrijven aan Vlaanderen, waar de stijging meer dan 45% bedraagt! Tegelijkertijd is het aantal artisanale bakkers in heel België met 2,95% gestegen, maar “ook hier wordt het cijfer opgedreven door Vlaanderen, met een stabilisatie in Wallonië en een daling van 11% in Brussel”. Tot slot is het aantal depots (supermarkten, bakkerijketens, enz.) in alle regio’s van het land met meer dan 9% gedaald (-9,10%).
Waal houdt van authentiek brood
“Hoewel Franstalige consumenten waarschijnlijk uiteindelijk minder brood consumeren, lijken ze zich toch te richten op meer authenticiteit, aangezien ambachtelijke bakkerijen beter stand lijken te houden dan industriële producties en eenvoudige koude bakkerijen of depots. Consumenten kiezen weer voor echte bakkers in plaats van voor brood en banket uit warenhuizen.
Het NSZ wijst ook op de moeilijkheden die bakkers ondervinden door Covid en vooral door de energiecrisis. “Sommigen hebben hun rekeningen zien verdrievoudigen en hebben geen weerstand kunnen bieden, ondanks de steun van de overheid”.
Geef als eerste een reactie