Gault&Millau verkiest chocolatiers van het jaar

Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg 2023’, zo heet de nieuwste categorie in de gids van Gault&Millau. In die categorie is de titel ‘Chocolatier van het jaar’ toegekend aan vier ambachtelijke chocolatiers uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In dezelfde categorie viel ook een ‘Ontdekking van het jaar’ in de prijzen.

Voor de zevende keer presenteerde Gault&Millau onlangs zijn gids en awards voor de beste chocolatiers van het jaar. Ze werden gekozen uit een lijst van 123 chocolatiers die bezoek kregen van de anonieme recensenten van de gids. In totaal zijn 173 adressen opgenomen in de gids. Sommige zijn bekende namen, andere – recent geopende of recent ontdekte – zaken staan er voor het eerst in.

“Alle chocolatiers die ertoe doen in ons land, staan in de gids”, zegt Marc Declerck, CEO van Gault&Millau. Hij roemt de kwaliteit van onze Belgische chocolatiers. Meer en meer vertrekken zij rechtstreeks van de chocoladeboon en durven ze chocolade te combineren met vaak onverwachte en gedurfde smaken.

Chocolatiers van het jaar 2023

* Brussel

Van Dender (Groot-Bijgaarden) kwam als winnaar uit de bus voor Brussel. Herman Van Dender was verrast, maar ook heel blij met de onverwachte bekroning.

“We hebben al veel titels en prijzen gewonnen, maar deze nog niet. We vieren dit jaar onze 65ste verjaardag en zijn al vele jaren Gebrevetteerd Hofleverancier. Sinds 2016 werken we volgens het van-boon-tot-reep-principe. We hebben ook een ambachtelijke praline gecreëerd – een praliné met cacaonibs – die erg in de smaak valt bij Gault&Millau. Maar het allerbelangrijkste is dat deze prijs een beloning is voor het werk van ons voltallige team.”

In Vlaanderen ging de titel van ‘Chocolatier van het jaar 2023’ naar The Chocolate Line. Ook hier heeft het team een belangrijk aandeel in de bekroning. Dat team wordt aangevoerd door Dominique Persoone en zijn 23-jarige zoon Julius.

* Vlaanderen

“Ons team bestaat uit jonge creatievelingen met verschillende nationaliteiten die vaak een gastronomische opleiding hebben genoten”, zegt Julius. “Zelf heb ik nog gewerkt bij René Redzepi in Noma en in Las Vegas, waar je de meest originele patisserie vindt. Veel mensen uit ons team zijn kok. Zij geven chocolade een andere invulling en durven gaan voor unieke combinaties, zoals chocolade met groenten of infusies met een gastronomisch karakter.”

* Wallonië

De laureaat voor Wallonië is Pierre Plas uit Bastogne. Ook die chocolatier werkt volgens het bean-to-bar-principe en creëert via zijn ganaches persoonlijke combinaties zoals gekleurde karamel met fruit die uniek smaakt en er uniek uitziet.

“De erkenning doet me een groot plezier. Ik ben heel veeleisend wat de oorsprong van de cacaobonen betreft, maar ook op het vlak van afwerking. Als ik vind dat bepaalde pralines er niet perfect uitzien, leg ik ze liever in de winkel om te proeven dan dat ik ze verkoop. De praline die het best in de smaak viel bij Gault&Millau heeft een vulling van praliné, pecannoten en passievrucht. Ik hou van de combinatie van fruit en chocolade en van kleuren die in het oog springen.”

* Ontdekking van het jaar

De ontdekking van het jaar is chocolaterie By Michèle, waarvan het oorspronkelijke atelier zich in Herstal bevindt en die onlangs een winkel opende in de Luikse wijk En Roture. De zaak is het geesteskind van Christophe Prunier (25) en zijn partner Coralline Zoumis (28). Allebei genoten ze een opleiding tot patissier-chocolatier, maar vandaag is Christophe verantwoordelijk voor de chocolade en Coralline voor de patisserie.

“Wat een verrassing! Het atelier in Herstel hebben we al drie jaar, maar onze winkel met degustatiegedeelte hebben we nog maar een half jaar geleden geopend. En nu staan we al in de Gault&Millau! Dat zal ons een echte boost geven.”

Tekst: Joëlle Rochette

Foto’s: Pieter D’Hoop (Gault&Millau) & Joëlle Rochette

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.