Lekker kan ook zonder suiker

Maison Lavoisier in Jette is een unicum in Brussel – en bij uitbreiding in het hele land. Je vindt er patisserie, viennoiserie, ijs en pralines zonder suiker.

Nadat ze eerst op de markten op het Flageyplein en het Kasteleinsplein in Elsene had getest of haar producten zouden aanslaan, opende Amel Bouzaid in 2017 haar eigen patisseriezaak in de hoofdstad. Na een lange loopbaan in de bank sloeg ze definitief een andere weg in met gebak en chocoladecreaties zonder suiker. In eerste instantie om haar vader met diabetes toch te laten ‘snoepen’, daarna om zich beroepsmatig veel creatiever te kunnen uitleven.

Vanzelf ging het echter niet. Na ontelbare experimenten, lange dagen en veelvuldige contacten met diëtisten en artsen, slaagde Amel in haar missie: de smaakpapillen verwennen van haar vader en van iedereen die om een of andere reden – diabetes, kanker, dieet – geen suiker mag eten.

Maison Lavoisier biedt een ruime keuze aan taartjes, pure of melkchocolade, koekjes en bijna vijftien ijssmaken.

Geslaagde carrièrewending

“Mijn parcours is eerder ongewoon te noemen”, vertelt Amel. “Ik kom namelijk uit de bankwereld, waar ik door kon groeien tot kantoordirecteur. Toch rijpte beetje bij beetje het idee om een andere weg in te slaan. De waarden van de bank waren niet altijd de mijne en ik wilde iets met mijn handen doen, zelf iets creëren, innoveren. Na een gewapende overval in een van de kantoren waarvoor ik verantwoordelijk was, werd het helemaal moeilijk. De hold-up liet sporen na en ik ontwikkelde diabetes type 2. Gelukkig was er ook mijn passie voor patisserie. Ik had een opleiding bakkerij-chocoladebewerking-patisserie gevolgd aan Ceria en had verschillende stages achter de rug, waarvan één bij een bloemmolen in Frankrijk en één bij Debailleul. Toen ik na lang experimenteren en in overleg met een diëtiste erin slaagde om suikervrije producten te maken die ook nog eens lekker waren, lag de weg open om mijn droom waar te maken en een eigen zaak te openen.”

100% zonder suiker, 100% geslaagd

Maison Lavoisier zag in 2017 het levenslicht. In 2020, net voor de covidpandemie zou uitbreken, kon Amel een voormalige bakkerij in Jette overnemen. Die verbouwde ze tot een mooie winkel op het gelijkvloers, met het atelier in de kelder.

“Toen ik besliste om te verhuizen, wist ik nog niet dat corona voor de deur stond”, legt Amel uit. “Achteraf gezien is het mede dankzij corona dat ik in Jette ben kunnen doorbreken en dat ik ook brood ben beginnen maken. Tijdens de lockdowns was brood namelijk zeer populair en als de mensen dan toch brood kochten, namen ze er meteen ook wat gebak bij, om zichzelf een pleziertje te gunnen in die vervelende periode. Eerst kwamen er vooral mensen uit de buurt, maar ondertussen vinden klanten uit heel België en zelfs uit Noord-Frankrijk en Luxemburg de weg naar mijn winkel. Suikervrije patisserie en chocoladeproducten vind je nu eenmaal niet om elke hoek.”

Recept blijft geheim ondanks stormloop

“Ik vind het wel wat jammer dat ik geen recept kan delen met de lezers, maar ik wil het geheim van mijn suikervrije producten echt voor mezelf houden”, legt Amel uit. “Het is wat mij zo speciaal maakt, waarvoor mensen van heinde en verre naar Jette komen. Dan zou het niet zo slim zijn om een deel van mijn DNA zomaar weg te geven. Zeker omdat ik de magische formule pas heb gevonden na vele testen en adviezen van artsen, endocrinologen, diëtisten en andere specialisten. Wat ik wel kan vertellen, is dat mijn suikervervangers afgeleid zijn van tarwe, mout, rijst of cichorei. En niet onbelangrijk, of het nu gaat om gebak, pralines of zelfs ijs, ik waak erover dat die naast suikervrij ook lekker en smakelijk zijn voor iedereen, ook voor wie wel suiker mag eten.”

Ruime keuze uit talrijke categorieën

Maison Lavoisier biedt een ruime keuze aan taartjes, pure of melkchocolade, koekjes en bijna vijftien ijssmaken: van mango over seizoensfruit tot gedroogde vruchten (macadamia-karamel, hazelnoot, pistache, vanille, koffie, enzovoort). Tot de toppers in het assortiment taartjes behoren Lucifer (crème brûlée met vanille, melkchocolademousse, praliné, gepofte rijst), Monaco (knapperige praliné, hazelnootmousse, zachte praliné), Tiramitwo en speculoos (koffiepraliné, mascarponemousse) en nog veel meer.

Niets gaat verloren

Bij Maison Lavoisier gaat niets verloren. “Integendeel”, legt Amel uit. “Wat overblijft schenk ik aan goede doelen zoals L’Epicerie Sociale van de ULB. Op die manier heeft iedereen er plezier aan. Zeker omdat, behalve het brood, al deze producten zogezegd ‘niet essentieel’ zijn, maar we maken er mensen die zich dergelijke producten normaal niet kunnen veroorloven wel heel blij mee!” 

“Eens de website in een nieuw jasje steekt, zou ik graag starten met franchisewinkels. Ik heb al contacten in Waterloo, Etterbeek, Gent en zelfs Frankrijk en Luxemburg. En ik zou graag ook teruggaan naar Canada, waar ik voor de coronaperiode deelnam aan een beurs voor startende ondernemers. Het patisserieconcept en vooral de pralines waren een groot succes, en de bestellingen volgden. Het toont aan hoe interessant dit soort producten is voor iedereen. Niet omdat ze in de mode zijn, maar omdat ze de volksgezondheid ten goede komen. Tegelijk zijn ze een kwestie van gezond verstand!”

www.maisonlavoisier.be

bijschriften foto’s:

Bijshcrift foto Amel Bouzaid van Maison Lavoisier: “Suikervrije producten zijn ook een kwestie van gezond verstand.”

De diabetes van Amels vader inspireerde haar om met Maison Lavoisier te starten.

Tekst en foto’s: Joëlle Rochette (www.joellerochette.com)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.