De hoeveelheid hazelnoten die in vier Italiaanse regio’s wordt geoogst, is niet voldoende voor ’s werelds grootste producent van hazelnootpasta Ferrero van gronstoffen te voorzien. het bedrijf dat alle potten Nutella maakt die in zo’n 170 landen op de ontbijttafel staan, wil meer Italiaanse hazelnoten gebruiken voor zijn beroemde chocoladepasta. De invoer uit Turkije, de belangrijkste producent van hazelnoten, zal worden verlaagd ten gunste van noten uit Italië, de tweede grootste producent. Maar daar rijst binnen Italië komt heel wat verzet!
Ferrero kondigde deze nieuwe bedrijfspolitiek in 2018 aan met het “Hazelnootproject Italië”. De Nutella-producent streeft ernaar het aantal hazelnootarealen tegen 2025 van 70.000 tot 90.000 te verhogen. Hiermee speelt Ferrero in op de voorkeuren van de hedendaagse consument, die traceerbaar voedsel eist, waarvan de grondstoffen bij voorkeur lokaal werden geproduceerd en geen zweem van kinderarbeid vertonen, zoals in Turkije misschien wél het geval is. Sinds de start van het ‘Hazelnootproject Italië’ heeft Ferrero boeren in het hele land geholpen om over te schakelen op hazelnoten. En met succes, want de multinational belooft garandeerd een groot deel van de toekomstige oogsten te kopen.
Milieu-organisaties en ‘Slow Food’- beweging protesteren
Petrini, stichter van de Slow Food-beweging, vreest dat de monocultuur die hij in de streek ten noorden van Rome ziet, zich verder zal verspreiden. In de krant La Stampa schrijft hij: “Hoe lang gaan we nog toestaan dat financiële belangen schade toebrengen aan het milieu, het landschap en de gezondheid van de mensen? Een van de meest waardevolle kwaliteiten van een landbouwer is dat hij zijn teelten diversifieert; op die manier houdt hij een waardevolle biodiversiteit in stand”.
Er was ook een juridisch geschil tussen de burgemeester van Bolsena en de landbouwcoöperatie van nootproducenten Assofrutti. Andrea Di Sorte, loco-burgemeester van Bolsena, zegt: “We wilden gewoon niet te veel hazelnootplantages rond ons meer; er zijn al te veel olijfgaarden. Tot nu toe zijn hier gelukkig niet meer dan tien nieuwe hazelnootplantages aangelegd”.
Assofrutti heeft geen sympathie voor de agitatie van de milieuactivisten. “Twee keer per jaar spuiten hazelnoottelers tegen bladluizen. Dit is zeer beperkt en veel minder dan wat landbouwers bij veel andere gewassen gebruiken. Waarom al die ophef?
Geef als eerste een reactie