Depaifve bakt de allerbeste Hasseltse speculaas

Banketbakkerij Depaifve is nog een van de weinige goede artisanale bakkerijen in het centrum van Hasselt. In 2009 werd de bakkerij in de Demerstraat (in het voormalige Grauls-huis) vervangen door een nieuw pand in de Minderbroederstraat in Hasselt. De winkel staat bekend om zijn uitstekende speculaas.

Bakker Jos Depaifve leerde het vak van zijn broer Jean-Marie en nam 20 jaar geleden de bakkerij over. Sindsdien leidt hij de zaak samen met zijn vrouw Brigitte Lenaers. Depaifve is in Hasselt en omstreken vooral bekend om zijn speculaas en Luikse rijstwafels. Hasselt Speculaas kan je er krijgen in 5 verschillende varianten: de basisversie met amandelen, botercrème, marsepein en chocoladestukjes. De bakkerij van Depaifve biedt ook een ruim assortiment broden, cakes en muffins aan. Een fijnproever en foodie schrijft op hun website: “De speculaas van Depaifve is veruit de beste. Niet alleen de bbbasisersie van de Hasseltse speculaaskoekjes (in verschillende maten), maar ook die met “marsepein” is een streling voor de tong. Vanaf half november bakken ze ook de hartvormige speculaas (+ amandelen). Verscheidene keren per jaar rijd ik 90 km om deze speculaas te kopen voor de kleine en grote kinderen in ons gezin.”

Uitvinder

Jacques Collen van de Academie voor Streekgastronomie weet niet wie speculaas uitgevonden heeft: “Niemand kan dat vertellen. In onze archieven ontdekten we een verwijzing naar Wilhelmus Lieben, die de bakker van Herckenrooi werd genoemd. Het recept voor speculaas heeft hij waarschijnlijk gekregen van een paar Waalse nonnen. Rond 1830 werd het door zijn zoon Christiaan omgevormd tot Spéculation de Hasselt.

“Om de oorsprong te verklaren, wordt ook verwezen naar de jeneverstokerijen in de regio. Suiker was daar een belangrijk restproduct van. Bruine suiker werd gemaakt van verbrande suiker en gebruikt om speculaas mee te bakken. De man die de Hasseltse speculaas op de kaart zette, was ongetwijfeld Jean Deplée. Hij lanceerde zijn versie in 1860 en maakte die beroemd in de hele wereld. De erfgenamen van Jean Deplée zijn speculaas blijven maken, maar hebben het recept nooit vrijgegeven. Een vriend van de familie, Werner Grauls, kende de smaak zeer goed en ontwikkelde een soortgelijk recept. Toen Jean-Marie Depaifve (72) de bakkerij Grauls in de Demerstraat overnam, kreeg hij dat recept. En net dat recept wordt nog steeds gebruikt bij bakkerij Depaivfe.

Kwalitatieve ingredienten

Samen met zijn broer Jos (60) is Jean-Marie Depaifve de bewaarder van deze beroemde Hasseltse traditie. In 2009 verhuisde de bakkerij Depaivfe naar de Minderbroedersstraat. Hier maken ze elke dag vijf verschillende soorten speculaas. Volgens Jos zit het gehiem niet enkel in het recept, maar ook in de manier van bakken en in de ingrediënten. “Je zult ze niet in een warenhuis vinden. We gebruiken alleen boter van hoge kwaliteit, amandelen en kaneel. Kaneel van de kaneelschors is het allerbeste. De speculaas moet knapperig zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. En lang zo krokant blijven. Natuurlijk vertaalt zich dat in de prijs. We denken niet dat je goede speculaas kunt maken voor tien euro per kilo. Bij ons betaal je 24 euro”, aldus Jos Depaivfe

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.