Bianca Bartels, journaliste en medewerkster van Nouveau, schreef het boek “Brood op de plank” over de drie generaties warme bakkers van haar familie en de geschiedenis van het bakkersvak. Ze denkt na over hoe het feit dat zij een bakkersdochter was haar persoonlijkheid heeft gedeterlmineerd.
De bakkersgenen in haar bloed hebben haar arbeidsethos bepaald, en ook de normen en waarden die ze aan haar eigen kinderen doorgeeft. Ze is trots op de erfenis van haar familie en de sterke vrouwen – haar grootmoeder, overgrootmoeder, enz. die de bedrijven naast hun mannen runden. Ze geeft ook een overzicht van alle veranderingen die het vak onderging.
Bianca Bartels merkt op dat het aantal ambachtelijke bakkers weliswaar is afgenomen, maar dat er de laatste jaren weer belangstelling is voor het ambacht. Ze is blij dat nieuwe bakkers experimenteren met nicheproducten.
Brood op de plank Een familiekroniek van drie generaties warme bakkers
Uitgever: Nieuw Amsterdam, Auteur: Bianca Bartels, 31 maart 2023, 320 pagina’s
Geef als eerste een reactie