Broodway: het lange wachten beloond

Het moment waarop we elkaar eindelijk weer ontmoeten: zo kondigden de organisatoren de nieuwe editie van Broodway vooraf aan. En dat we er met ons allen naar snakten, blijkt uit de grote opkomst en de hartelijke contacten tussen de vaklui en leveranciers. De vele innovaties, de demonstraties van echte kleppers en de vakwedstrijden van hoog niveau maakten het feest compleet.

Broodway, de slagersbeurs Meat Expo en delicatessenbeurs Taste of Tavola zorgden samen voor zes goedgevulde beurshallen. Meer dan driehonderd exposanten presenteerden hun produc-ten en diensten in Kortrijk Xpo. De drie vakbeurzen onder één dak bleken ui-termate complementair. Dat hoeft geen verwondering te wekken, aangezien de grenzen tussen het bakkers-, slagers- of traiteursvak vervagen. Bakkers met qui-ches of andere hartige producten in hun aanbod vormen geen uitzondering meer,

terwijl veel slagers zich ontpoppen tot traiteurs met een veelzijdig versaanbod.

Vegan in de kijker

Broodway vormde traditiegetrouw opnieuw een blauwdruk van de trends op de markt. Een eerste opvallende vaststelling is dat de tendens van vegan en glutenvrije en lactosearme producten zich onverminderd verderzet. Zo won Vali Sweet but Different de prijs van de vakjury op de Broodway Innovation Awards. Het doosje met vier kubusvormige plantaardige taartjes – mango-passievrucht-gember, cacao, fondant-vanille en aardbei-framboos – biedt de bakker de kans om zijn klanten in een handomdraai gluten- en lactosevrije patisserie aan te reiken.

Oprichtster Valerie Deraedt: “De pralines zijn vervaardigd met 100% plantaardige en natuurlijke ingrediënten, dus zonder kunst-matige additieven of bewaarmiddelen. We gebruiken geen eieren, bloem, room, melk of boter, en toch zitten de taartjes boordevol smaak.” Vali Sweet but Different biedt de sharing box voorverpakt aan. Naast vegan taartjes spotten we ook onder meer vegan melk-chocolade op basis van havermelk, glutenvrije, vegan taartbodems met boekweitbloem en een vegan moelleux.

Duurzame bakvormen

Eveneens op maat van de bewuste consument is de opmars van duurzame en hernieuwbare verpakkingen. De jury van de Inno-vation Awards bekroonde de bakvormen in bamboepulp van het bedrijf Cnudde. Bamboe groeit volgens de verdeler twintig keer

sneller dan hout, wat het tot een milieuvriendelijke toepassing maakt. De pulp verkleurt of verbrandt niet bij hoge temperaturen en personalisatie met het logo of naam van de zaak behoort tot de mogelijkheden.

Crème brûlée van eigen eieren

Een ander product dat in de schijnwerpers stond, was de crème brulée. De familie De Sloovere-Desschans koppelt er een mooi verhaal aan vast. De landbouwers verenigen hun activiteit als producent van dagverse eieren met hun passie voor koken. Het resultaat? Frozen Crème Brûlée, een diepgevroren crème brûlée

Tevreden organisatie

“Het hoeft waarschijnlijk niet gezegd dat de voor-bereiding van Broodway in volle coronaperiode niet evident was”, blikt Patricia Huygelier van Kortrijk Xpo terug. “We hebben geprobeerd om met een open, transparante communicatie onze exposanten goed te informeren over de te nemen maatregelen en de impact op hun deelname aan de beurs. Zo konden wij in moeilijke omstandigheden blijven rekenen op de steun en het vertrouwen van de meeste van onze ex-posanten. Daar zijn we hen ook zeer erkentelijk voor. Van onze kant zijn wij er vol voor gegaan, en hebben we alles in het werk gesteld om een interessante en aangename editie neer te zetten. Het voelde na een lange periode zonder activiteit als een heuse over-winning om eindelijk de sector weer te mogen en te kunnen samenbrengen op een vakbeurs.”

“Ik heb genoten van de toestroom van bezoekers. Iedereen was echt blij om terug op een vakbeurs aan-wezig te zijn”, gaat Patricia Huygelier verder. “Uit onze gesprekken op de beursvloer en uit de eerste resulta-ten van onze enquêtes blijkt ook een grote tevreden-heid, zowel bij bezoekers als bij exposanten. Hoewel het aantal exposanten en bezoekers lager liggen dan bij de vorige editie blijven de vele lachende gezichten en het enthousiasme waarmee iedereen gesprekken aanging en producten ontdekte me bij. Het gaf een heerlijke gevoel om iedereen eindelijk weer te zien.”

met een krokant gebrand laagje. Dat mooie concept oogstte de meeste stemmen van de Broodwaybezoekers. Daarnaast wist ook het Crème Brûlée Concept van Didess for Bakeries te bekoren. Het bestaat uit acht verschillende smaken: vanille, chocolade, koffie, thee, mango-passie, framboos, pistache en hazelnoot. Ze zijn net als de toepassing van de familie De Sloovere-Desschans diepvries-bestendig en verwateren niet na het ontdooien.

Demonstraties en wedstrijdvoorbereidingen

Broodway bleek opnieuw een baken van inspiratie. Over de Belgian Chocolate Masters en het Belgisch kampioenschap aspirant-baker verneem je alles verder in dit nummer. De beurs bood ook een forum aan onder meer Guido Devillé, Francisco Moreira, Christa Muyldermans, Dimitri Salmon en Dutch Pastry Award-winnaar Joeri Vandekerkhove. Zij etaleerden hun kunde met inspirerende recepten en nuttige tips voor hun collega’s.

De bezoekers toonden een grote interesse voor de laatste oefenses-sie van de Belgische ploeg voor de start van de Mondial du Pain. Het werk van Guillaume David, Stefan Van Daele en coach Guido Devillé liet alvast het beste vermoeden. De Belgische deelnemers aan de wedstrijd Les Pellons d’Or trainden voor het eerst samen voor het grote publiek. Amelie Vanhees (viennoiserie), Jorne Lau-wers (brood) en Kenneth Van Hoesem (sierstuk) hielden eveneens een geslaagde generale repetitie. Het sierstuk dat Robbedoes en het Atomium samenbrengt, oogde bijzonder fraai.

“Een sierstuk is en blijft een uitdagende discipline”, verduidelijkte Kenneth Van Hoesem. “Je moet altijd de optimale balans tussen breedte, hoogte en dikte vinden, en dat is allesbehalve evident.”

  1. Kenneth Van Hoesem creëerde een Robbedoes-sierstuk.
  2. De bezoekers maakten kennis met de nieuwste machines en productiehulpmiddelen.

Johan Buelens, voorzitter van Richemont Club België zag dat het goed was. “De zoektocht naar geschikte kandidaten ging niet over rozen, maar met Amelie, Jorne en Kenneth slaagden we erin een talenvol en complementair team samen te stellen. Het drietal treedt toe tot de Richemont Club, terwijl we nog vijf aspirant-leden mogen verwelkomen.”

Via de Facebookpagina van Brood & Banket blijf je op de hoogte van de prestaties van onze Belgische vertegenwoor-digers. In het volgende nummer van dit vakblad blikken we uitgebreid terug op de Mondial du Pain en Les Pellons d’Or.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.