Chocoladefabrikant Barry Callebaut opent ’s werelds grootste chocolade-distributiecentrum in Lokeren

Chocoladefabrikant Barry Callebaut heeft in Lokeren ’s werelds grootste chocolademagazijn. Het is 12 voetbalvelden groot en 41 meter hoog. Vanuit Lokeren zal het bedrijf chocolade verdelen naar 140 verschillende landen.

Voortaan wordt de meeste chocolade ter wereld vanuit Lokeren verdeeld. Vandaag huldigt chocoladefabrikant Barry Callebaut een gebouw in dat het grootste chocoladedistributiecentrum ter wereld wordt. Van daaruit wordt de Belgische chocolade verscheept naar 140 landen. “We kunnen de wereld nu sneller van chocolade voorzien en dat is goed nieuws voor iedereen”, zegt woordvoerder Korneel Warlop op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Goede locatie

De locatie van het nieuwe magazijn werd zorgvuldig gekozen, want Lokeren ligt in het midden van een driehoek. Ten eerste ligt het tussen de fabrieken in Wieze en Halle. Barry Callebaut produceert er ongeveer een half miljoen ton chocolade per jaar. Ten tweede ligt het niet ver van de haven van Antwerpen.

“Als je een straal van 500 kilometer rond Lokeren trekt, kun je al 65% van onze klanten over de weg bedienen”, zegt Warlop. “En dat is een grote winst, want we werken met chocolade, een vers product, dus het is belangrijk dat we het snel bij onze klanten krijgen.”

Duurzaamheid

Het magazijn is ook een toonbeeld van duurzaam bouwen in de Benelux, aldus Warlop. Het grootste deel van de schone energie van het gebouw wordt opgewekt door zonnepanelen en er is warmteterugwinning. “De warmte die vrijkomt bij het remmen van de liften wordt teruggewonnen. Warlop wijst erop: “Zelfs de buitenverlichting kan worden gedimd om de vleermuizen die er rondvliegen niet af te schrikken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.