Barry Callebaut begint met de vernietiging van honderden tonnen chocolade

Barry-Callebaut

Chocoladeproducent Barry Callebaut is maandag begonnen met het verwijderen van honderden tonnen chocolade . Die kan niet meer gebruikt worden na de ontdekking van salmonellabacteriën in de fabriek in Wieze.

De fabriek in Wieze in Oost-Vlaanderen is de grootste chocoladefabriek ter wereld. Het gaat dus om veel chocolade. “We hebben toestemming gekregen om ongeveer 30 vrachtwagens met chocolade naar de (afval)verwerker te brengen, waar de chocolade wordt vergist,” legt woordvoerder Korneel Warlop uit. “Op die manier zal een deel van die grote hoeveelheid al weg zijn.”

Maar de chocolade moet ook uit de tanks en productielijnen van de fabriek worden verwijderd. De lijnen zullen opgestart worden, waarna de besmette chocolade zal worden verwerkt tot blokken van 5 kg en “callets”, chocoladedruppels. “Het voordeel is dat we de chocolade in een gewoon fabricageproces uit de productielijnen kunnen halen en die besmette chocolade daarna zo kunnen opslaan. De besmette chocolade zal aldus in diverse stappen naar de afvalverwerking gebracht worden”, legt Warlop uit.

De behandeling van het afval vindt plaats in België. Chocolade die al aan andere voedingsbedrijven is geleverd, gaat ook naar deze verwerker. Daartoe zijn overeenkomsten gesloten met het voedselagentschap FAVV en de verzekeraars.


Belangrijkste gevolgen

“De directie van de fabriek in Wieze heeft ook afspraken gemaakt met de vakbonden om de komende tijd speciale werkafspraken te maken voor de 600 werknemers”, aldus Warlop. “Een vermindering van de arbeidstijd is voorlopig niet aan de orde, maar er zijn maatregelen getroffen voor het geval dit nodig mocht zijn”, aldus de woordvoerder.

Warlop zegt dat het onduidelijk is wanneer de fabriek haar normale werkzaamheden zal hervatten. Het is niet bekend hoe lang het zal duren om de besmette chocolade te verwerken. Naar de precieze oorzaak van de besmetting, die van belang is voor het aanwijzen van de verantwoordelijkheid, wordt volop gezocht. In ieder geval moet het FAVV eerst groen licht geven vooraleer de fabriek kan heropstarten.

“De gevolgen van dit incident zijn aanzienlijk. De meeste klanten van de fabriek zijn gespecialiseerd in de productie van Belgische pralines en chocolade. Het falen van de grootste fabriek heeft een grote impact. “Bovendien was de vraag naar Belgische chocolade al groter dan het aanbod” aldus Warlop.

Klanten van Barry Callebaut

Om maar over een klant te spreken. Neuhaus zal de productie gedurende twee tot vier weken moeten stilleggen, terwijl de fabriek volledig wordt gereinigd. De Belgische chocolademaker is van plan de productie begin augustus te hervatten. “Gelukkig kunnen we met onze voorraden de verkoop voor drie tot vier weken afdekken,” zegt Ignace Doorselaere, gedelegeerd bestuurder van Neuhaus. In totaal moest 80 ton chocolade in Neuhaus worden vernietigd.

Ondanks de onderbreking van de productie, is er geen onmiddellijk gevaar voor lege winkelschappen. “De meeste klanten hebben nog een voorraad van drie of vier weken. Alles hangt af van hoe snel we opnieuw kunnen beginnen,” zegt Warlop, die bevestigt dat geen besmette chocolade de consument heeft bereikt. De fabrikant heeft onmiddellijk contact opgenomen met de 73 bedrijven die besmette producten uit de Wieze-fabriek hadden ontvangen. “Ons intern onderzoek toont nu aan dat we er geen besmette producten in de Belgische voedselvoorziening terechtkwamen. Dit kon door snel te handelen, goed samen te werken met klanten en autoriteiten en transparant te communiceren. Ons intern onderzoek heeft uitgewezen dat er niet langer een risico voor de voedselveiligheid bestaat.”

Bron: VILT

Afbeelding: Barry Callebaut; Neuhaus

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.