Na Ferrero in Aarlen, nu ook salmonella ontdekt bij Barry Callebaut in Wieze

Op maandag 27 juni heeft Barry Callebaut een salmonella-positieve productiepartij ontdekt die in Wieze is geproduceerd. Lecithine werd al snel als een bron van besmetting aangewezen. Barry Callebaut heeft de Belgische voedselautoriteiten (FAVV) van het incident op de hoogte gebracht en alle chocoladeproductielijnen in Wieze uit voorzorg stilgelegd. Alle producten die na de test werden vervaardigd, werden geblokkeerd. Barry Callebaut neemt ook contact op met alle klanten die mogelijk besmette producten hebben ontvangen. De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort.

“Onze kwaliteitsexperts identificeerden lecithine als de bron van de besmetting. Lecithine is een emulgator die tijdens het chocoladeproductieproces wordt gebruikt. Barry Callebaut heeft daarom uit voorzorg alle productielijnen in Wieze stilgelegd en alle – sinds de test vervaardigde – producten uit de handel genomen. Intussen worden de oorzakenanalyse en de risicobeoordeling voortgezet. Als voorzorgsmaatregel hebben wij onze klanten ook gevraagd om alle mogelijke producten die al reeds werden verzonden te blokkeren”, aldus woorsvoeder korneel Warlop.

“Deze besmetting is heel bijzonder. Wij hebben een handvest voor voedselveiligheid en welomschreven procedures voor voedselveiligheid. Bovendien hebben wij in Europa meer dan twintig mensen in dienst die zich uitsluitend met voedselveiligheid en kwaliteit bezighouden. In onze lokale vestiging in Wieze trainen we ons personeel om risico’s voor de voedselveiligheid te herkennen. Hierdoor konden wij het risico snel identificeren en met succes een oorzakenanalyse starten.”

“Barry Callebaut zal nu de nodige tijd nemen om de volledige analyse van de onderliggende oorzaak voort te zetten en FAVV ijdens dit proces op de hoogte te houden. Zodra de analyse is voltooid, worden de productielijnen gereinigd en ontsmet voordat het productieproces wordt hervat.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.