Cacao Barry® introduceert een nieuw soort chocolade, de Evocao™ WholeFruit-chocolade, gemaakt van 100% pure cacaovruchten

Cacao Barry stelde zijn innovatieve Evocao™ WholeFruit-chocolade voor op een VIP-evenement voor chefs, chocolatiers en banketbakkers. De Evocao™ WholeFruit-chocolade werd in 2021 gelanceerd, maar nu krijgt de Benelux de kans om dit nieuwe type chocolade uit te proberen.

Deze Evocao™ WholeFruit-chocolade werd ontwikkeld en geïnspireerd door 30 topchefs van over de hele wereld. De chocolade is gemaakt van 100% cacao, zonder toevoegingen, en wordt dus ook op een duurzame manier geproduceerd. De natuurlijke suiker in de chocolade is afkomstig van de pulp en het sap van de cacaovrucht, die normaliter worden weggegooid. Nooit eerder werd 70 % van de cacaovrucht gebruikt. De chocolade werd op het evenement met enthousiasme ontvangen. Met dit product heeft het bedrijf onlangs de World Food Innovation Award gewonnen en zet het een grote stap in de richting van een duurzame chocoladewereld.

Evocao™ WholeFruit-chocolade

Tijdens het VIP-evenement konden de gasten het vakmanschap achter het ontwikkelingsproces van Evocao™ WholeFruit-chocolade ervaren. Voor de normale chocoladeproductie worden alleen cacaobonen gebruikt, die 30% van de cacaovrucht uitmaken. Nu is de chocolademaker erin geslaagd het vruchtvlees rond de cacaobonen om te vormen tot pulp, sap en concentraat, wat als basis dient voor de smaak en suikers die samen met de cacaobonen de ingrediënten zijn van de Evocao™ WholeFruit Chocolade.

Duurzaam

Het gebruik van de hele cacaovrucht is zo gestegen van 30% naar 70%, waardoor deze vorm van hergebruik een belangrijke stap is in de ontwikkeling van duurzame chocolade. Ook de cacaoboeren profiteren en verdienen meer aan de verkoop van hun cacaobonen. Het proces duurde twee jaar en de zure smaak van het fruit werd geperfectioneerd door 30 topchefs.
Na de presentatie demonstreerden topchefs en chocolatiers Syrco Bakker, Frank Haasnoot en Marc Ducobu de mogelijkheden van duurzame chocolade in demonstraties. Ook was er gelegenheid om deel te nemen aan een demonstratie van Vinetiq over de combinatie van wijn en chocolade.

Enthousiaste koks

Syrco Bakker, die onlangs door Gault&Millau werd uitgeroepen tot Chef van het Jaar, is een liefhebber van chocolade. “Voor mij en het Pure C** restaurant past het in onze kernwaarden. Zo vinden wij transparantie belangrijk en willen wij weten van welke slager, boer of visser een product afkomstig is. En ik zou dit willen uitbreiden tot chocolade. Het interessante aan Evocao™ WholeFruit-chocolade is dat hij de hele cacaovrucht gebruikt, wat hem uiterst duurzaam maakt. Het is een mooi en modern product waar ik volledig achter sta.
Tijdens zijn demonstratie liet hij zien dat de hoge zuurtegraad van de chocolade hem perfect geschikt maakt voor hartige gerechten. Hij bereidde een speciaal gerecht van zeebaars met kokkels, pikante kruiden, peulvruchten, kreeft, zeewier en Evocao™ chocolade van hele vruchten.

Oneindige combinaties

Frank Haasnoot, de befaamde patissier en wereldwijd ambassadeur van Cocoa Barry, zegt dat chefs veel voordeel halen uit het gebruik van WholeFruit Evocao™ chocolade: “De intense, langdurige smaak is een win-win voor beide partijen. Chocolade is iets gevoeliger voor verwerking, het kan bijvoorbeeld niet worden verwarmd boven 40 °C. Dat is het enige waar je aan moet denken, verder kun je creatief zijn en zijn de combinatiemogelijkheden eindeloos.” Hij demonstreert dit met drie verschillende toepassingen, zoals het Japanse dessert Kakigōri, waarbij het crushed ice op smaak wordt gebracht met chocoladesaus en Evocao™ mango jam.

Badge

Belgisch chocolade-ambassadeur Marc Ducobu werkt graag met Evocao™ Chocolade WholeFruit: “De smaak is intens en fruitig met smaken van citroen, mandarijn, mango en passievrucht. Het was eerst een uitdaging om de juiste balans te vinden, maar ik vind het geweldig. Ik kan deze chocolade aanbevelen omdat hij uniek is en chef-koks, patissiers en chocolatiers in staat stelt zich te onderscheiden van de massa.” Hij proefde van de unieke chocoladereep met verschillende texturen van zachte karamel, gekarameliseerde noten en pralines gemaakt met Evocao™ Chocolate WholeFruit.

Bijpassende wijnen bij Evocao

Wijnwinkel Vinetiq selecteerde 36 flessen wijn om de juiste combinatie te vinden met Evocao™ Chocolate WholeFruit. Mitchell van Vinetiq legt uit: “Zoete witte wijn gaat het best samen met chocolade en we konden maar niet beslissen. De mooie fruitige smaken en zuurtegraad vereisen een goede inweking. Afhankelijk van welke smaken u meer wilt benadrukken, kunt u een andere wijn kiezen.


De duurzame toekomst is 100% gebruik van de cacaoplant


Cacao Barry is op de kar gesprongen en blijft innoveren. Dries Delanghe, chef-kok van Cacao Barry’s Chocolate Academy, is het daarmee eens. “Duurzaamheid is wat onze Evocao™ WholeFruit-chocolade zo bijzonder maakt. Vandaag gebruiken we 70% van onze cacao en ons plan is om naar 100% te gaan. De chocolademaker ontving onlangs de World Food Innovation Award voor Best Artisan Product. De awards vieren en erkennen creatieve innovatie en uitmuntendheid in de wereldwijde voedingsindustrie. Evocao™ WholeFruit Chocolade is nu beschikbaar voor sectorprofessionals in Europa, EEME, Azië en Amerika.  

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.