Brood: bron van eiwitten en tal van voedingsstoffen


Plantaardige eiwitten worden steeds populairder, aangezien consumenten zich bewuster worden van gezonde en duurzame voeding. Het advies van gezondheidsautoriteiten om meer plantaardige producten te consumeren sluit hierbij aan. Het vegetarische en veganistische menu wint aan populariteit, en de eiwittransitie krijgt steeds meer aandacht. Gelukkig is het niet moeilijk om zowel gezond als plantaardig te eten, met volop variatie in groenten, fruit, peulvruchten, noten én brood.

Bruin- en volkorenbrood passen goed in een gezond en plantaardig voedingspatroon. Klassiek brood bevat geen dierlijke ingrediënten en is dus volledig plantaardig. Het bevat belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en eiwitten, die normaal gesproken uit dierlijke producten worden gehaald. Het is echter belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren, aangezien sommige broodsoorten dierlijke ingrediënten zoals ei en boter kunnen bevatten.

bekijk het filpje: onzinverhalen

Scala aan voedingsstoffen

Brood is ook een belangrijke bron van jodium. Bijna de helft van de inname van jodium komt uit de groep “Granen en graanproducten”, waar brood een groot deel van uitmaakt. Het gebruik van gejodeerd zout in brood draagt bij aan de jodiuminname.

Bij een plantaardig voedingspatroon is het belangrijk om rekening te houden met de volwaardigheid van de voeding, met name wat betreft de inname van ijzer, vitamine B12 en eiwitten. Plantaardige eiwitten kunnen elkaar echter goed aanvullen, bijvoorbeeld door volkorenbrood te combineren met een spread van peulvruchten.

Milieu

Naast de gezondheidsvoordelen is plantaardig eten ook gunstig voor het milieu. Door de consumptie van vlees en zuivel te verminderen en meer plantaardige producten zoals brood te consumeren, kan de milieubelasting worden verminderd.

Volkorenbrood speelt een belangrijke rol in een gezonde en duurzame voeding en biedt een scala aan voedingsstoffen tegen een betaalbare prijs. Het verdient een prominente plek in elk voedingspatroon. Er zijn diverse plantaardige opties voor broodbeleg, zoals hummus, pindakaas, groentespreads en fruit, waardoor het gemakkelijk is om af te wisselen en te genieten van een gezonde en duurzame maaltijd.

De voordelen op een rij!
Volkorenbrood heeft als sterk product het potentieel om de gezondheid van de Belgen een boost te geven. Volkoren is de kampioen qua gezondheid onder de broden, omdat het zo vol goede voedingsstoffen zit, zoals vezels en plantaardig eiwit. De Hoge Gezondheidsraad adviseert niet voor niets om vooral volkorenproducten te eten.Behalve gezond, is het ook nog eens lekker! Door de hele graankorrel te gebruiken, behoud je alle smaak die erin zit. We hebben alles over volkoren en de bijbehorende voordelen voor u op een rijtje gezet in een whitepaper. 

Bron: Instituut Brood & gezondheid

Brood, goed verhaal. Met Graan uit Europa

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.