Lekker ijs in Brussel

De metro had de idee om eens alle plaatsen waar je lekker ijs kunt eten in Brussel op te lijsten. En hoewel sommige van de historische ijssalons welbekend zijn, blijken ook enkele nieuwkomers uw bezoekje meer dan waard.

Capua

Capoue en zijn elf ijssalons in Brussel en Wallonië. Die behoeven geen introductie. Het bedrijf werd opgericht in 1947 toen een Italiaans echtpaar “Aux délices de Capoue” oprichtte in de Brusselse Keltalaan 5. Bijna 75 jaar later is Capoue nog steeds een veilige keuze voor een goed huisgemaakt ijsje. “Onze ijsjes worden gemaakt in ons atelier in Pailhe, met fijne grondstoffen, zonder toegevoegde kleurstoffen, textuurbevorderende stoffen of bewaarmiddelen. Gewoon volgens de werkwijze die al meer dan 70 jaar beoefend wordt”, legt de ijsmaker uit

Gaston

Gaston is een ander bekend ijssalon in Brussel. Er zijn twee plaatsen waar u die ijsjes kunt proeven: de ene aan de Quai aux Briques 86, vlakbij het Sint-Katelijneplein, en de andere in Stockel. Gaston biedt een aantal originele ijsjes zoals de browniebeker of de Gastonplank met een beker, aardbeien, warme chocolade, slagroom en pecannoten.

Chez Zizi

Het ijssalon Zizi is ook een echt monument in Brussel. Net als Capoue opende het zijn deuren in de Belgische hoofdstad kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien hebben drie generaties de traditie van het maken van ambachtelijk ijs en sorbets voortgezet. “Alles wordt ter plekke gemaakt. De verse gepasteuriseerde melk wordt elke ochtend geleverd voor gebruik gedurende de dag. Het fruit wordt precies geselecteerd, gesorteerd en verwerkt volgens de traditie. De cacao en de vanille worden keurig verwerkt,” zegt Jean-Christophe Pacitti, eigenaar van Chez Zizi.

Maison Debailleul

Maison Debailleul is een van de nieuwkomers onder de Brusselse ijssalons. Het etablissement bevindt zich sinds begin 2019 in het centrum van Brussel, op de Grote Markt. Maison Debailleul is gespecialiseerd in pralines, macarons en gebak, maar het biedt ook heerlijk ijs aan. Naast sorbets en ijsjes verkoopt de zaak ijstaarten voor 4 tot 6 personen, maar ook schattige ijsbeesten zoals het lieveheersbeestje (aardbeiensorbet, vanille-ijs en meringue) en het egeltje (chocolade-ijs, chocoladestukjes en chocoladeganache).

Bargello

Bargello, gelegen op nummer 5 van de Place de la Liberté, is een ijssalon voor fijnproevers in de zuiverste Florentijnse traditie. Dit Italiaanse ijssalon biedt verschillende originele smaken zoals Crema Vespucci met ricotta en lokale honing, of Pistacchio ijs gemaakt met groene pistachenoten uit Bronte, Sicilië. Bargello biedt ook verschillende gastronomische en veganistische smaken aan, zoals een lactosevrije chocoladesorbet, een aardbei-sinaasappelsorbet of een mojito-sorbet met een klein percentage alcohol.

Nanouk

Nanouk werd in 2014 gelanceerd en is gevestigd op nummer 97 rue de la Victoire in Saint-Gilles. Zijn credo is het maken van 100% natuurlijke ijsjes en sorbets. “Nanouk is een ecologisch verantwoorde ijsmaker die resoluut met zijn tijd meegaat. We gebruiken de beste ingrediënten en zo weinig mogelijk suiker om de echte smaak van de ingrediënten te bewaren”, legt Christine Waignein uit, de Brusselse ontwerpster van Nanouk. Onder de meer ongebruikelijke smaken die Nanouk aanbiedt, is er een Matcha-ijsje met groene thee of veganistische sorbets met soms verrassende combinaties: appel-kiwi, aardbei-raharber of ananas-gember.

Il Gelato

Een ander bekend ijssalon in Brussel is Il Gelato, aan de Rue Vanderkindere in Ukkel. Sinds 1990 laat Maurizio Boccia de Brusselaars proeven van de kunst van het Italiaanse ijs, zonder kunstmatige smaak- of kleurstoffen. “Vanaf het begin is kwaliteit een van onze prioriteiten geweest. De keuze van onze ingrediënten, afkomstig uit de hele wereld, maakt het ons mogelijk een unieke en onovertroffen smaak te bereiken. De tienduizenden liters melk die we gebruiken, komen rechtstreeks van de beste Belgische boerderijen”, onderstreept de ijsmaker.

Bron: IMetro

Beeld: Facebook Il Gelato

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.