Net als elders in de wereld, is de broodketen in Brussel historisch geïndustrialiseerd en geglobaliseerd. De bevoorrading is zeer grootschalige met anonieme graanteelt ver verwijderd van de eters. Industrieel brood heeft weinig smaak en een lage voedingswaarde. BREAD wil daar iets aan doen.
Het is spotgoedkoop maar ook het meest verspilde voedsel in energetische termen. Over de hele keten zijn er nefaste gevolgen voor het milieu en voor onze gezondheid. Gelukkig bestaan er veerkrachtige broodketens, maar zij komen nauwelijks van de grond door een wirwar van obstakels. BREAD wil verkennen hoe een lokale kwaliteitsvolle broodketen kan ontstaan die leefbaar is voor alle actoren (inclusief de eters) en hoe zo’n keten zich kan verankeren.
De partners van BREAD – eters, bakkers, molenaars, boeren, verenigingen, onderzoekers, opleiders – zijn overtuigd dat ze de integrale ketenaanpak moeten bewandelen om de Brusselse actoren te herverbinden met het hinterland om duurzaam brood opnieuw uit te vinden.
Bron: Wervel.be
Eerder verscheen over BREAD:
De brouwers van het Brusselse bierproject (BBP) breiden hun aanbod uit. Niet met een nieuw biertje, maar met brood. De brouwerij werkt daarom met twee lokale bakkerijen, La Boule in Saint-Gilles en La Wetterenoise samen. Daardoor bakken ze nu brood met de graanresidu’s van het brouwproces, dat BBP eerst omzet in meel.
Het is een bijproduct van hoge kwaliteit van het brouwproces en wordt momenteel niet volledig gebruikt. Op industrieel vlak spreekt men dan van een nevenstroom. Daar zitten nog veel voedingsstoffen zoals vezels en eiwitten in”, legt Bruno Volckrick uit. De cirkel is nu gesloten voor BBP. In 2015 lanceerde de brouwerij Babylon, een bier van onverkocht brood. Voor wie liever zelf broodjes maakt: er is ook meel verkrijgbaar in de winkel aan de Dansaertstraat.
BBP is niet de enige die op zoek is naar een tweede leven voor zijn graanresten. Zo heeft AB InBev bijvoorbeeld al de plantaardige ontbijtdrank Canvas ontwikkeld op basis van haar graanresidu’s in vijf verschillende smaken. Voorlopig zal deze drank alleen op de Amerikaanse markt worden verkocht.
Bron: De standaard
◊
Geef als eerste een reactie