Maleisië haalt goud op Coupe du monde; België wordt 8ste

Maleisië heeft maandag 28 januari tijdens de Coupe du Monde de la Pâtisserie voor het eerst de titel ‘World Pastry Champion’ gewonnen. Het land won de eerste prijs van de prestigieuze vakwedstrijd, die dit jaar haar 30ste verjaardag vierde. Zilver is voor Japan en Italië heeft brons behaald.

Maleisië behaalde goud tijdens de prestigieuze Coupe du Monde, die plaatsvond op 27 en 28 januari tijdens de Sirha-beurs in Lyon. Het Maleisische team liet daarbij 20 teams van over de hele wereld achter zich.

De jury was onder de indruk van de prestaties van Wei Loon Tan (suiker), Otto Tay (chocolade) en Min Ai Loi (ijs). De wedstrijd daagde de deelnemers uit hun technische en creatieve talenten te laten zien, want voor het eerst moesten de 63 deelnemende chefs een volledig veganistisch dessert voorbereiden.

Maleisië won vorig jaar de Asian Pastry Cup

Gabriel Paillasson, de bedenker van de wedstrijd, was erg te spreken over het geleverde werk van Maleisië: ‘Het is de eerste keer dat Maleisië op het podium staat. Dat bewijst dat als je een goede werker bent en een goede leraar hebt, je altijd resultaat zult boeken. De presentatie van de chefs was fantastisch en ze hebben de regels gevolgd. Het is belangrijk voor mij dat de hele patisseriewereld evolueert en dat alle deelnemers wat hebben opgestoken van hun deelname.’

De uitslagen

Goud: Maleisië
Zilver: Japan
Brons: Italië

Maleisië scoorde naast goud ook de Vase de Sèvres prijs, een prijs uitgereikt door de president van de Franse republiek, voor het land dat de meeste punten weet te scoren op smaak.

Andere landen en chefs die in de prijzen vielen, zijn Verenigd Koninkrijk (Eco-responsible), Victor Dagatan uit de Verenigde Staten (IJssculptuur), Justin Williams uit Australië (chocolade), Jamie Houghton uit het Verenigd Koninkrijk (suikerwerk), Australië (teamspirit), Chili (beste promotiecampagne), Australië (beste award) en Marokko (beste poster).

Over Coupe du Monde

De grote finale van de Coupe du Monde de la Pâtisserie wordt iedere twee jaar gehouden in het Franse Lyon tijdens de Sirha-beurs. De prestigieuze wedstrijd is bedacht door Gabriel Paillasson en brengt teams van over de hele wereld samen. De teams bestaan altijd uit een chocolade-specialist, een dessert specialist en een ijs-expert. Zij combineren hun kennis tot een productpresentatie dat zowel voor de ogen als voor de mond een spektakel is. De banketbakkers werken live voor de toeschouwers en supporters.

uit

België

Het Belgische team, dat afgelopen juni op Europees niveau als tweede eindigde, werd voorgezeten door Arnaud Szalies en bestond uit Bernard Isasse voor suiker, Jacky Bodart voor chocolade en Stéphane Pecrix voor ijs.

Het zwart-geel-rood was de tweede kandidaat-lidstaat die op zondag hun werk presenteerde. Het gele geglazuurde entremet met daarop een vlinder of het felrode chocolade entremet versierd met een witte kanten sculptuur waren niet genoeg om de internationale jury te overtuigen.

100% veganistisch

De 21 teams van over de hele wereld die deelnamen aan de 10 uur durende wedstrijd moesten drie chocoladedesserts maken, drie fruitijsdesserts, één artistiek stuk suiker, één artistiek stuk chocolade, één artistiek stuk waterijs en tenslotte de 19 desserts op het bord.

Deze laatste moest 100% veganistisch zijn, zonder gebruik te maken van dierlijke producten of dierlijke oorsprong; geen eieren, geen melk, geen room, wat “ingewikkeld, maar mogelijk” is, terwijl “de smaak van traditioneel gebak benadert”, aldus Gabriel Paillasson, erevoorzitter en oprichter van de wereldbeker gebak.

 

Sinds de oprichting van de wedstrijd in 1989 heeft België de gouden medaille eenmaal (1995), de zilveren medaille driemaal (2007, 1999 en 1993) en de bronzen medaille driemaal (2011, 2009 en 2003) gewonnen.

Bron: Bakkerswereld

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.