West-Vlaamse bakt vegan taarten

‘Ik had eigenlijk niet te klagen’, zegt Valerie Deraedt (46). ‘Mijn carrière liep als een trein, ik had veel autonomie, materieel had ik niets te kort en toch voelde ik me ontevreden. De drang om zelf iets te beginnen werd te groot. Ik wilde iets waarin ik mijn hart en ziel kon leggen.’

Van jongs af aan is Deraedt verzot op zoet, maar ze besteedt tegelijk aandacht aan haar gezondheid, onder meer door veel te sporten. Hoe kon ze beide verzoenen? Het antwoord vond ze in Californië in het Living Light Culinary Institute, de bakermat van de rawfoodbeweging: koken met plantaardige producten, die bovendien nooit boven 48 °C verwarmd worden zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven.

‘Raw food staat niet alleen voor plantaardig’, zegt ze. ‘Ook voor de afwezigheid van gluten, lactose, dierlijke vetten en geraffineerde suikers.’

Door haar liefde voor zoet koos ze voor de afdeling patisserie, waar ze gebak en taart leerde maken zonder eieren, room, melk, boter, suiker of bloem. Zo behaalde ze het diploma van Raw Pastry Chef. Terug thuis begon ze in haar eigen keuken te creëren en te experimenteren.

Vandaag verkoopt ze haar patisserie aan restauranthouders en via de eigen webshop

https://www.valisweetbutdifferent.com/

Voor enkele recepten uit DS magazine van De Standaard zie  https://www.broodenbanket.be/patisserie-die-net-iets-anders-is/

Bron: DS Magazine De Standaard