Vier leerlingen van Ter Groene Poorte en Peter Teerlinck trekken naar cacaoplantage in Kameroen

Op 1 november vertrekt Peter Teerlinck, praktijkdocent chocolade van Ter Groene Poorte, samen met vier studenten voor een periode van ruim een week naar Ebolowa in Kameroen. Dit bezoek volgt op zijn deelname aan een Europees project in dezelfde regio vorig jaar. Vermeldenswaard is dat Brugge ook een administratief partnerschap heeft met Ebolowa, een stad in volle groei.

Op 1 november gaat Peter Teerlinck, docent praktische chocolade aan Ter Groene Poorte, samen met vier studenten voor ruim een week op reis naar Ebolowa. Deze reis is onderdeel van een samenwerking tussen Ter Groene Poorte en een Kameroense landbouwschool. Tijdens hun bezoek willen ze kennis en vaardigheden uitwisselen op het gebied van cacaoteelt en chocoladeproductie. De Kameroense school produceert al verschillende producten van hun cacao, zoals zeep. Peter Teerlinck en zijn studenten willen leren van hun Kameroense collega’s en tegelijkertijd hun expertise delen in het produceren van kwaliteitschocolade en chocoladegerelateerde producten zoals pralines. Deze educatieve reis omvat zowel klassikaal leren als hands-on werken op de cacaoplantages.

Selectie

De selectieprocedure voor de vier begeleidende studenten was streng en alleen de meest gemotiveerde studenten werden uitgekozen om mee te gaan. Bovendien zal een fotograaf de hele reis documenteren als onderdeel van een Food Wave project, met als doel de beelden te gebruiken om andere leerlingen op hun school te informeren over milieu- en klimaatveranderingsprojecten.

Mexico

Peter Teerlinck, niet alleen een ervaren leraar maar ook een bekende chocoladekunstenaar, is geen onbekende in het organiseren van internationale schoolreizen. In februari 2024 is hij van plan om voor de achtste keer een groep van elf leerlingen naar Mexico te leiden om op cacaoplantages te werken en te helpen bij verschillende stadia van de cacaobonenproductie, van oogsten tot fermenteren en drogen. Hoewel deze reizen niet goedkoop zijn, bieden ze leerlingen een unieke kans om diepgaande kennis op te doen van het product waarmee ze dagelijks zullen werken en om een prachtig land te ervaren.

Food Wave

Food Wave is een internationale gemeenschap van jongeren die actief is in 17 landen. Hun doel is om mensen bewust te maken van duurzame methoden van voedselconsumptie en -productie in stedelijke gebieden. Ze streven ernaar de inspanningen tegen klimaatverandering te vergroten en het beleid te beïnvloeden, met als doel een eerlijk en duurzaam wereldwijd voedselsysteem tegen 2030. Ze werken samen met de jeugd in Brugge om dit te bereiken.

Zij geloven dat voedsel de kracht heeft om verandering teweeg te brengen. Wat we verbouwen, eten en verspillen heeft belangrijke gevolgen voor onze gezondheid en ecologische, sociale en economische rechtvaardigheid. Food Wave stelt dat iedereen recht heeft op voedsel- en klimaatzekerheid, dat ondervoeding overwonnen kan worden en dat gemeenschappen in harmonie met de natuur moeten kunnen leven. Ze nodigen anderen uit om zich bij hen aan te sluiten in hun missie om deze visie werkelijkheid te laten worden

Food Wave onderneemt actie in Brugge, samen met andere jonge individuen, om duurzame voedselpraktijken te promoten. Ze moedigen mensen aan om hun ideeën te delen of op de hoogte te blijven van initiatieven om de voedselpraktijken in Brugge te verbeteren door contact op te nemen met fay.vanclooster@brugge.be en karine.debatselier@brugge.be of door lid te worden van hun Facebook-groep.

Info: www.facebook.com/groups/foodwavebrugge

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.