Wat betekent duurzaamheid voor de bakkers?

Het Bakkerspanel wilde weten wat bakkers doen aan duurzaamheid in hun bedrijf en vroeg Belgische bakkers daarnaar in hun laatste enquête in september. De klimaatverandering en de schaarste van grondstoffen vereisen een andere aanpak van energie en grondstoffen. Gevolg: de bedrijven én dus ook de bakkerijen willen maatschappelijk verantwoord gaan ondernemen. Dit gebeurt ook onder impuls van de consumenten die hen daartoe aanzetten.

In totaal zegt 87% van de Belgische bakkerijen op één of meer manieren aan duurzaamheid te werken in hun activiteiten. In Vlaanderen is dat 89%, een beetje meer dan in Wallonië, waar 83% aandacht besteedt aan duurzaamheid in hun bedrijfsvoering.

Productie afstemmen op vraag

Bijna de helft van de bakkers werkt aan duurzaamheid door voedselverspilling tegen te gaan en de productie aan te passen aan de vraag. In Wallonië doen de bakkers dit veel vaker dan in Vlaanderen. Interessant is dat bakkers jonger dan 50 veel actiever zijn in het afstemmen van de productie op de vraag dan bakkers ouder dan 50.

Afval verminderen, grotere focus vanuit Vlaanderen

Op nationaal niveau proberen meer dan vier op tien bakkers de afvalstromen binnen het bedrijf te verminderen. In Vlaanderen (45%) doen de bakkers dit veel vaker dan in Wallonië (31%). Oudere bakkers zijn actiever in het verminderen van afvalstromen dan jongere.

Lokale producten en streekproducten: superbelangrijk in Wallonië

In Wallonië is 55% van de bakkers zeer geëngageerd in het gebruik van lokale producten om duurzaamheid te bevorderen. Feit is dat de Waalse bakkers en onze landgenoten uit het zuiden in het algemeen meer waarde hechten aan de lokale oorsprong van producten en grondstoffen dan dat de Vlamingen dit doen. In het Noorden van het land werkt ‘slechts’ 26% van de bakkers met producten van lokale oorsprong.

Werken aan duurzaamheid in de bakkerijsector is nu en in de toekomst een belangrijk doel, enerzijds om kosten te besparen en anderzijds om aan de wensen van de consument te voldoen en een bewoonbare planeet voor onze kinderen achter te laten.

Beeld: Pixabay, Je cuisine local, Oven Hein

bron: bakkerpanel.eu

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.