Bakkerij Hoornaert opent zevende vestiging in Kortrijk door overname Deltour

Nog geen maand nadat Vincent Deltour (61) en Irène Vanhoonacker (59) van de bakkerij Deltour na 39 jaar met welverdiend pensioen gingen, is er goed nieuws voor de Kortrijkse wijk De Lange Munte. Hoornaert neemt de bakkerij aan het Lange Munteplein 2 over. Daarmee wordt dit de zevende winkel van Hoornaert in de regio Kortrijk.

“De opening is voorzien op woensdag 18 januari 2023”, zegt Chantal Demeulenaere (56), die de bakkerijgroep Hoornaert samen met John Hoornaert (59) uitbaat. “Mensen uit de wijk De Lange Munte in Kortrijk vroegen aan ons om hier een vestiging te integreren. De buurt heeft echt een bakkerij nodig. Het is ook een wijk waar nog veel gebouwd wordt en waar veel sportvoorzieningen zijn.

Chantal Demeulenaere bedankt Vincent Deltour en Irène Vanhoonacker, voormalige bakker bij Deltour. “Vincent wil uit sympathie zijn specialiteiten tonen en biedt zijn recepten gratis aan. Onze zoon Anthony is daar bijzonder gelukkig mee en altijd bereid om meer te leren.”
“Ik blijf erbij dat de nieuwe bakkerij De Lange Munte vooral te danken is aan onze zoon Anthony, die zich voorbereidt om ons bedrijf over te nemen. Maar ook bij de groep Hoornaert is niet alles rozegeur en manenschijn. Die is ook getroffen door de energiecrisis. “Maar we blijven positief en hebben perspectieven voor de toekomst. Het is zeker mogelijk om de productie te verhogen, maar ook om de rentabiliteit te behouden. En we hebben een goed team, met 25 vaste medewerkers en enkele flexibele krachten. Het zijn allemaal gemotiveerde mensen.”

Zevende vestiging

Bakkerij Hoornaert, opgericht in 1927, is een gerenommeerde kwaliteitsbakkerij in Kortrijk en omstreken. De koffiekoeken, het brood en het gebak worden op ambachtelijke wijze gebakken. Hoornaert heeft reeds vestigingen in de Doorniksewijk en Leiestraat in Kortrijk, Doenaertstraat in Marke, Bellegemplaats in Bellegem, Kortrijkstraat in Zwevegem en Vichtesteenweg in Deerlijk. Binnenkort komt daar De Lange Munte in Kortrijk bij.


Vincent en Irène deltour-Vanhoonacker gaan op pensioen

Vincent Deltour en Irène Vanhoonacker hebben na bijna 39 jaar de bakkerij Deltour in De Lange Munte in Kortrijk gesloten. “Voor ons zit het erop. We zijn blij dat we kunnen stoppen”, zegt Vincent Deltour, die al 45 jaar in de bakkerijsector werkt. Eerder werkte hij voor zijn vader in de vroegere bakkerij Deltour in de Stasegemsestraat bij de Gentpoort in Kortrijk, maar ook in andere topbakkerijen in Gent en Brussel.

De oude bakkerij Deltour werd eind februari 1984 geopend op het Lange Munteplein in Kortrijk Versheid en kwaliteit stonden altijd voorop en het populairste dessert was de Mont Blanc-chocoladetaart.

Vincent Deltour voelt zijn leeftijd na zoveel jaren hard werken: “Ik heb al twee nieuwe heupen laten implanteren. Aan de andere kant is dit een baan waarbij je veel moet staan en ik heb vroeger veel gesport, gevoetbald en gemountainbiked. Bovendien is mijn rug helemaal kapot. Versleten”, zegt Vincent Deltour. Er is geen opvolger in de familie, zijn drie dochters Stephanie (34), Céline (32) en Alexia (28) zijn hun eigen weg gegaan. En het werd ook steeds moeilijker. Onze aanvankelijke maandelijkse energierekening verdrievoudigde tot 2.600 euro. Maar je kunt de rekening verlagen door meer in batches te bakken met onze gasovens. Met andere woorden, zoveel mogelijk in één keer koken in plaats van het eten te spreiden. Dan zijn er nog de grondstoffen, die duurder zijn geworden. Dat kun je niet opvangen door de prijzen van je producten drastisch te verhogen, anders gaan de klanten weg. De zaken liggen nu heel anders. Vroeger konden we van tevoren precies berekenen hoeveel we per dag zouden verkopen, nu is elke dag anders. Het varieert veel meer. Ik merk ook dat er steeds minder bakkers zijn in Kortrijk. Enkele jaren geleden waren er wel veertig, nu nog maar een tiental”, zegt Vincent Deltour.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.