De beste ‘Kouign amann’ in onze hoofdstad vind je in Fine Bakery

Kouign amann, een steunpilaar van de Bretoense gastronomische cultuur, wordt merkwaardig genoeg door één op tien Brusselse artisanale banketbakkerijen gemaakt. De krant Le Soir ging kijken waar je de beste Kouign amann vindt. Een wedstrijd volgde. Volgens de vakjury is die van Fine Bakery de allerbeste!

De naam kouign amann is samengesteld uit de Bretonse woorden voor cake (kouign) en boter (amann). De taart wordt gemaakt van brooddeeg, dat met veel boter en suiker tot bladerdeeg wordt gevormd. Het is ontstaan in de 19de eeuw, toen er weinig meel was, maar wel veel boter. Dat laatste ingrediënt maakt dit hapje zo lekker. Tijdens het bakproces zorgen de gekarameliseerde suiker en boter voor een mooi laagje en de heerlijke broodsmaak. Het resultaat: krokant en gekarameliseerd aan de buitenkant en zacht en boterachtig aan de binnenkant.

kouign amann

Broetoense vereniging en Tartine & Boterham organiseren de wedstrijd ‘Meilleur “Kouign Aman”

Kouign amann blijft tot vandaag een van de beste recepten ter wereld. Ter ere daarvan is zelfs een wedstrijd uitgeschreven voor de beste Kouign amann in Brussel. Georganiseerd door de Union des Bretons de Belgique, in samenwerking met Tartine en Boterham, vertegenwoordigde het alle winkels die het recept op traditionele wijze maken in Brussel: Charli, Maison Barat, Quentin Callier, Buddy Buddy, La Boule, Gâteau, Hermine pâtisserie en Fine Bakery.

Een jury van professionals (conaisseurs van de gastronomie en allen van Bretonse afkomst) en een publieksjury van 40 deelnemers kwamen bijeen voor de proeverij. Elke Kouign amann werd beoordeeld op basis van vier criteria: kwaliteit, presentatie, versheid en smaak.

En de grote winnaars van de wedstrijd waren : Fine Bakery (vakjury) en Boulangerie Callier (publieksprijs).

De prijs werd ook toegekend aan de “Kouign amann fusion”. Het gaat dan om een bereiding die afwijkt van het traditionele recept, maar die zich toch onderscheidt door zijn originaliteit. Hermine Pâtisserie (vakjury) en Maison Barat (publieksprijs) ontvingen die bijzondere waardering!

Bron: Le Soir

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.