In Frankrijk woedt een baguette-oorlog

De supermarktketen Leclerc heeft vorige week een kleine oorlog doen uitbarsten in Frankrijk. Met een bodemprijs van 29 cent voor een knapperige baguette wilde de supermarktketen de consumenten een hart onder de riem steken in deze barre tijden. De bakkers en landbouwers pikten dit evenwel niet.

“Een baguette-oorlog” zo noemen de Franse media het geschil. De vraag die landbouwers en bakkers zich stellen is: “Wat is ons meest geliefde brood nog waard?” Het begon allemaal ongeveer een week geleden toen de grote supermarktketen Leclerc een verlaging van de prijs van een baguette aankondigde. Vraagprijs: 29 cent. Het stokbrood is niet alleen cultureel erfgoed, maar ook het meest gegeten brood van het land. Vooral in het weekend staan de mensen in de rij voor de talrijke bakkerijen om met een ovenvers stokbrood onder de arm, naar huis te wandelen. En volop te proeven en te genieten van deze lekkernij!

Actie Leclerc

“Om de koopkracht van de Fransen in een moeilijke situatie te ondersteunden, wordt de prijs gedurende vier maanden verlaagd”, kondigde Leclerc in grote krantenadvertenties aan. “Het lichte stokbrood is een basisproduct voor honderdduizenden Franse gezinnen. Bij het winkelen moeten die gezinnen op elke euro letten”, betoogde bedrijfsbaas Michel-Edouard Leclerc.

De landbouwers en de bakkerijsector protesteerden onmiddellijk tegen deze bodemprijs. Leclerc kan daar zeker niks op verdienen, gezien de kosten voor bijvoorbeeld het meel, de energie, enz. nog stijgen. De beschuldiging is tweeledig: het brood wordt met verlies verkocht en het “ambachtelijke” aspect van het stokbrood wordt gedevalueerd.

“Terwijl de knowhow en de kwaliteit van het Franse stokbrood door de Unesco is erkend, minimaliseert Leclerc de prestaties van tal van beroepsgroepen. De kunde van de landbouwers, graanproducenten, molenaars en bakkers wordt onderuitgehaald”, stelt de landbouwfederatie FNSEA. Statistisch gezien bedroeg de gemiddelde prijs voor een baguette in 2021 90 cent; naast de meelprijzen stijgen momenteel ook de energie- en arbeidskosten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.